EPS: Građanima veći računi, sindikalcima 10 miliona za sportske igre

01.07.2015.

U vreme dok je Skupština Srbije raspravljala o poskupljenju struje za 12 odsto, 600 radnika EPS uživalo je na sportskim igrama na Zlatiboru, piše „Blic“.

 

Radnici iz pet elektrodistribucija Srbije i “Elektrokosova” sportski su se uzdizali i udisali planinski vazduh od 18. do 21. juna, što je građane Srbije koštalo oko 10,5 miliona dinara. Naime, taj novac se po kolektivnom ugovoru ne izdvaja iz sindikalne kase, već iz kase EPS koju pune potrošači struje.

Izvor “Blica” tvrdi da su se, pored radnika EPS, o našem trošku na Zlatiboru baškarili i članovi porodica sindikalnih vođa.

- Neki su vodili žene i decu, a to će platiti potrošači, jer će uz račun za potrošene kilovate izdvojiti bar jedan dinar i za našu rekreaciju i krkanluk. Moglo bi se reći da je nas 600 bilo na takmičenju u iću i piću, jer se za tri dana popilo hiljade litara alkohola i pojela tona hrane, pa neki od učesnika nisu ni mogli da se pojave na terenima. Sve te đakonije nisu mogle da prođu bez dobre muzike. Dok su radnici EPS pevali, građani Srbije su plakali zbog poskupljenja struje. I treba da plaču jer će ih ovo koštati oko 10,5 miliona dinara, s obzirom na to da troškovi po radniku iznose oko 17.500 dinara - objašnjava naš sagovornik.

Ovakvo ponašanje sindikalaca razbesnelo je penzionerku iz Beograda Nataliju Kostić, koja je upozorena da će joj struja biti isključena ako ne plati dug od 146 dinara.

- Oni jedu i piju o mom trošku, a ja nakon ovog poskupljenja ne znam da li ću imati da kupim kosti i krompir da bih preživela - kaže za „Blic“ ogorčena Natalija.
 
Pa šta, imamo pravo na te pare
Saznanja “Blica” potvrdio je i Milan Đorđević, predsednik glavnog odbora sindikata EPS. „Igre su plaćene iz kompanijske kase, ali mi na taj novac imamo pravo po kolektivnom ugovoru. Degutantno je da povezujete poskupljenje struje i sportske igre. Da znate, u septembru ćemo organizovati i finalne igre na nivou celog EPS“, kaže Đorđević za naš list.

 

Izvor: Blic