Madžar: Zakoni ključni za reforme

22.01.2014.

Zakoni o radu, stečaju i privatizaciji su ključni za sprovođenje reformi, izjavio je ekonomista Ljubomir Madžar.

 

On je ocenio i da je za sprovođenje tih reformi potrebno jedinstvo Vlade.

Madžar je u izjavi Tanjugu rekao da su reforme, koje predlaže ministar privrede Saša Radulović važne za privrednu realnost i dodao da je insistiranje na izmenama Zakona o radu "na mestu".

"Postojeći Zakon o radu je krajnje destimulativan za zapošljavanje i štetan po interese radnika, kako onih kojima treba posao, tako i onih koji ga već imaju, a mogu lako da ga izgube", ocenio je on.

Zakon, kako navodi, treba da poveća stimulaciju poslodavaca da otvaraju nova radna mesta, ali i da im olakša otpuštanje ukoliko je to neophodno, jer će na taj način više i zapošljavati.

"To je velika mana postojećeg Zakona o radu", ocenio je on i dodao da "kontraproduktivan zakon o radu ugrožava zaposlene, a onima koji su nezaposleni smanjuje šanse da nađu radno mesto".

On je ocenio i da Vlada nije jedinstvena po pitanju izmena Zakona o radu, a da sindikati nisu dobro razumeli logiku radnog zakonodavstva.

"Pogrešno su protumačili taj zakon kao nešto što je loše za svet rada i pošto oni imaju dosta veliki uticaj, onda je politička volja izostala", rekao je Madžar.

On je rekao i da je pitanje da li za sprovođenje reformi nedostaje samo politička volja ili uticaj imaju i društvene grupe kojima ta finansijska disciplina ne odgovara i koji se bolje snalaze u neredu.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da od donošenja ovih zakona zavisi sudbina svih reformi u Srbiji, i da će njihovo odlaganje biti pouzdan signal da se od reformi odustalo. On je, istim povodom, poručio i "da interesne grupe ne mogu da kroje kapu građanima Srbije" i "prozvao" političke partije da blokiraju reforme.

Izvor: Tanjug