Nemački savez sindikata: Hrvati će biti diskriminisani kao i ostali strani radnici

24.06.2015.

Građani Hrvatske koji budu došli na rad u Nemačku imaće, kao i ostali strani radnici u toj zemlji, mnogo lošije uslove rada.


Takođe, hrvatske radnike čekaju i manja primanja od lokalnog stanovništva, istuču u Nemačkom savezu sindikata (DGB) povodom otvaranja tog tržišta za radnike iz Hrvatske.

Tim povodom, a i zbog najava da će oko stotinu hiljada građana Hrvatske uskoro krenuti u Nemačku u potrazi za poslom, hrvatski Tportal obratio se toj sindikalnoj organizaciji za komentar odluke nemačke vlade o ukidanju ograničenja zapošljavanja radnika iz Hrvatske počev od 1. jula ove godine. 

Iz DGB-a su poručili da hrvatski radnici ne treba da se odriču svojih zakonom garantiranih prava ako dođu na rad u Nemačku. 

Prema njenim rečima, DGB već ima iskustva savetovanja i pomaganja radnicima iz Hrvatske od kojih je većina zaposlena u sektoru gastronomije, građevinarstva, čišćenja, kao i u industrijskim branšama metalurgije i elektrotehnike. Naročito u sektoru građevine i čišćenja zgrada, događa se potplaćivanje radnika, rekla je Knape.

Ono što DGB ne zna ili ne shvata, jeste iz kakve društvene i ekonomske situacije dolaze ti radnici, pa im je eksploatacija u Nemačkoj daleko bolja opcija nego ostanak u Hrvatskoj, zaključuje portal.

 

Izvor: B92, Tanjug