Sindikati EPS-a: Struja treba da poskupi više od 15%

10.06.2015.

Sindikati u sistemu EPS-a ističu da je poskupljenje električne energije neophodno radi očuvanja sistema i da su solidarni sa Vladom Srbije.

 

Oni, međutim, smatraju da je predlog povećanja od 15 odsto nedovoljan za sistem.

Predsednik sindikata "Kolubara" Miodrag Ranković kazao je da je najavljivano poskupljenje struje neophodno zbog sistema Kolubare i EPS i podvukao da je struja dugo bila socijalna kategorija u državi.

Prema njegovim rečima, potrebno je izaći sa realnom cenom, a 15 odsto poskupljenja nije dovoljno za sistem. "Nije dovoljno za sistem 15 odsto koliko se predlaže", naglasio je Ranković, koji je ocenio da "ako Srbija želi da održi elektroprivredni sistem mora da poskupi struju". 

"Pitam se gde može da se uzme gorivo za džabe, da se koriste mobilni telefoni bez plaćanja, a niko se ne buni kada to poskupi. Verujem da pola ljudi plaća veći račun za telefon nego za struju, a kad god poskupljuje struja stvara se pompa. Mi već dve godine nismo poskupeli", poručio je Ranković. 

On je ukazao da, u poređenju sa Evropom, Srbija ima najnižu cenu, navodeći kao primer Grčku, zemlju u krizi, gde je cena struja iznad 13 centi. 

Ranković je podsetio i da je Kolubara prošle godine bila suočena sa poplavama koje su nanele ogromnu štetu. Prema njegovim rečima, bio je poplavljen i najveći kop, a da bi se sve osposobilo, kako je dodao, potreban je novac. 

Predsednik sindikata radnika EPS Milan Đorđević rekao je da se toliko dugo manipuliše u javnosti sa cenom električne energije da je to za sindikalce i zaposlene u EPS-u mučno. 

"Mi radimo kao preduzeće koje ima zatvoreni ciklus. Mi smo sada prevazišli sami sebe. Imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja je bila socijalna kategorija. Mi održavamo socijalni mir", objasnio je on. 

Đorđević je istakao da "socijalna" cena treba da važi za važne ustanove kao što su bolnice, porodilišta i slično, a ne za privatnike. 

"Zamolio sam već odavno da se podigne cena struje jer bi u suprotnom imali paukovu mrežu i moraćemo da se zatvorimo. Za nas kao građane električna energija je uvek skupa kada se plaća, ali mi kao radnici EPS-a ne možemo da održimo sistem sa ovom cenom", naglasio je on. 

Đorđević je istakao da EPS ne može, sa aktuelnom cenom, da nabavlja potrebne delove, proizvede potrebnu količinu energije, i sanira štete od poplava. I pored toga, kako je naglasio, EPS je uspeo da premosti godinu dana bez ijednog minuta restrikcija, iako je šteta ogromna. 

"Uspeli smo da saniramo naš kop Tamnava zapadno polje i vratimo proizvodnju Kolubare na 85 odsto, i uspeli smo da održimo ceo sistem, a poplave su bile u Obrenovcu, Kostolcu, Đerdapu, koje su važan deo sistema", objasnio je Đorđević.

Đorđević je apelovao na građane da shvate da je nužno poskupljenje električne energije radi njihove bezbednosti, a ne radi nameta. "Pošteni građani i oni najsiromašniji su najredovnije platiše električne energije. Firme i oni koji su se obogatili proteklih godina ne plaćaju struju, a mi tražimo od vlade da takvima seče struju i traži da plate. Poštenim gradjanima poskupljenje će biti osiguranje da će uvek imati električne energije", rekao je on.

 

Izvor: Tanjug