Krivična prijava zbog ropskog položaja srpskih građevinskih radnika u Rusiji

10.06.2015.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave u Vranju, protiv pedesetčetvorogodišnjeg državljanina BiH podneta je krivična prijava jer je "koristeći tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, vrbovao građevinske radnike pretežno iz Vranja"

 

Policija u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv državljanina Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je u oktobru 2013. godine vrbovao osam građevinskih radnika iz Srbije za rad u Rusiji bez odgovarajućih papira, u uslovima sličnim ropstvu.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave u Vranju, protiv pedesetčetvorogodišnjeg državljanina BiH podneta je krivična prijava jer je “koristeći tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, vrbovao građevinske radnike pretežno iz Vranja, obećanjem o dobro plaćenom poslu u Rusiji, sa neophodnim uslovima boravka, smeštaja i zaštite”.

Ispostavilo se međutim da je osumnjičeni, zloupotrebljavajući status poslodavca nepostojećeg građevinskog preduzeća, radnike držao u zabludi, smestio ih u radničko naselje u podmoskovlju – Elketrostalj, nakon čega im je oduzeo putne isprave, tako da su radnici bez dokumenata o boravku i radu u Rusiji držani pod kontrolom u ograničenom i obezbeđenom prostoru.

Osumnjičeni, protiv koga je u Vranju podneta krivična prijava zbog trgovine ljudima, tereti se da je radno eksploatisao i četiri osobe iz BiH.

 

Izvor: Tanjug, Telegraf