Protest radnika Jagodinske pivare

02.06.2015,

Oko 250 zaposlenih u Jagodinskoj pivari, protestovalo je danas ispred zgrade Skupštine grada, nezadovoljni odlukom Agencije za privatizaciju, da se pivara ne nađe u grupi zaštićenih firmi, zbog čega im preti blokada i stečaj.

 

Oko 250 zaposlenih u Jagodinskoj pivari, protestovalo je danas ispred zgrade Skupštine grada, nezadovoljni odlukom Agencije za privatizaciju, da se pivara ne nađe u grupi zaštićenih firmi, zbog čega im preti blokada i stečaj.

 U Skupštini grada Strajkački odbor i predstavnike Sindikata primo je predsednik Skupštine Dragan Marković - Palma, bez prisustva novinara.

"Dogovorili smo, da kada se vrati pemijer Aleksandar Vučić iz SAD, da primi delegaciju pivare i vidi kako može da se reši njihov problem", rekao je Marković Tanjugu.

Nama je važno da se pivara ne ugasi, da radi, da se zaštiti i ne rasturi imovina, dodao je Marković.

 "Istina, pivara ne može više da ima ovaj status, koji ima", rekao je Marković i ocenio da treba radnicima da se uplate doprinosi i poveže staž, obezbedi socijalni program za one koji su tehnološki višak i žele da napustre pivaru.

Predsednik Štrajkačkog odbora Jugoslav Đurđević izjavio je Tanjugu, posle okončanog protesta, da delegacija pivare očekuje prijem kod premijera "tokom sledeće nedelje".

  "Plan je, kako smo videli i čitali između redova, da ćemo izaći iz ove sitauacijue, ali mi iz predostrožnostio nećemo gasiti štrajk", rekao je Đurđević.

  "Bićemo u štrajku, proteste nećemo održavati, zamoljeni smo, da dok čekamo razgovor sa premijerom ne izlazimo na ulice, da blokiramo puteve i drugo. To ćemo ispoštovati", rekao je Đurđević.

 On je dodao da delegacija pivare, danas ima sastanak sa zamenikom ministra privrede, na njegov poziv.

 U protestnoj šetnji od Jagpodinske pivare do Skupštine grada i ispred Skupštine radnicima pivare pridružio se i veći broj radnika koji su radili u ovoj jednoj od najstarijih firmi u Srbiji, njihove porodice, radnici propalih firmi Jagodine: "Morave", "Jugoprevoza", "Palasa", studenti...

 Protest je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije.

 Đurdejvić je ponovio, da pivara nije dobila obavest, da ih je bilo ko blokirao.

 "Nismo u blokadi, imamo dogovor sa povericima da nas ne blokiraju", rekao je Đurđević i dodao da se proizvodnja odvija po planu i isporuka piva i bezalkoholonih napitaka kupcima.

  Najveći dug pivare je prema državi - poreskoj upravi i Đurđević dodaja da i od te institucije imaju obećanje da ih neće blokirati. 

  Imamo 270 radnika svi primaju redovne plate, jedino nam nije uplaćivan doprinos poslednje četiri godine. Imamo proizvodnju. 

 Đurđević je objasnio da su radnici pivare sa "štrajkom upozorenja krenuli 27.maja i zahtevom da im se uplate doprinosi za četiri godine i poveže radni staž da firma opstane da se spreči stečaj i pojasni kriterijuma oko privatizacije i socijalni program za tehnološki višak, odgovornost Agencije za privatizaciju.

 Odluka Agencije za privatizaciju, da se pivara ne nađe na spisku zaštićenih je iznenadila i ogorčila i zaposlene i sindikate i rukovodstvo sa ocenom da je "unapred pripremljen plan za gašenje Jagodinske pivare".

 Potraživanja poverilaca premašuju kapital pivare i iznose poko 2,5 milijardi i vuku se još od devedesetih godina, a najveća su prema državi zbog neplaćenih akciza ali i kamata.

 Direktor proizvodnje Jagodinske pivare Mališa Milošević je istakao da je Jagodnska pivara lane proizvela "50.000 hektolitara piva od čega radnici zarađuju plate".

 "Nikada nismo imali subvencije od države za razliku od nekih drugih" rekao je on novinarima.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, D. Aničić