Samo četvrtina radnika na svetu ima stalan posao

25.05.2015.

Samo jedna četvrtina radnika širom sveta ima stalan posao uz siguran ugovor o radu, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije rada.

 

Preostale tri četvrtine su zaposleni na privremene ili kratkoročne ugovore. Međutim, nije mali broj onih koji su zaposleni na neformalnim poslovima bez ikakvog ugovora, piše BBC.

Međunarodna organizacija rada je takođe konstatovala da mnogi radnici nemaju zaposlenje sa punim radnim vremenom, a samim tim ni penziono ni zdravstveno osiguranje, kao ni bilo kakvu beneficiju. 

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 84 odsto svetske radne snage, ističu iz agencije Ujedinjenih nacija. 

Međunarodna organizacija rada objašnjava da fleksibilnost u zapošljavanju ima neke prednosti, upozoravajući i na rizik koji tada postoji a to je da radnici budu iskorišćeni. 

Kada je o sigurnosti zaposlenja reč, ova studija je pokazala svu različitost radne snage uz neke oblike “nestandardnog“ pomoću koga ljudi mogu da pronađu svoje uporište na tržištu rada. 

“Upravo ovi novi trendovi su odraz rasprostranjene nesigurnosti koja utiče na veliki broj radnika širom sveta“, smatra generalni direktor Međunarodne organizacije za rad Gaj Rajder. 

Trend zapošljavanja radnika sa nepunim radnim vremenom najviše su podložne žene. One čine 24 odsto radne snage koja radi manje od 30 sati nedeljno u preko 86 zemalja, dok je procenat muškaraca upola manji – 12, 4 odsto. 

U međuvremenu, jaz između prihoda stalnih i nestalnih radnika je takođe u porastu. Zbog toga Međunarodna organizacija rada poziva vlade da osiguraju bezbednost prihoda za sve vrste radnika, a ne samo za one na “stabilnim ugovorima“. 

Kako kažu, dobri propisi mogu da podrže i ekonomski rast i socijalnu koheziju.

 

Izvor: B92