Radnici Želvoza stupili u štrajk glađu

22.01.2014.

Deo radnika Želvoza u Smederevu započeo je danas štrajk glađu, nakon osam dana čekanja da im se obrati neko od nadležnih predstavnika državnih vlasti.

 

Kako su saopštili Udruženi sindikati Srbije "Sloga", radnici su u zgradi Opštine Smederevo, "u očaju, stupili u najekstremniji oblik protesta štrajkom glađu.

"Neverovatno je da se ni posle osam dana, nakon blokade Opštine i grada, još uvek niko od nadležnih ne oglašava i ne reaguje da se petočlana delegacija sindikata sa direktorom Želvoza primi na razgovor, na kome im bi se obrazložilo ono što im je Ministarstvo privrede odgovorilo u dopisu, bez potpisa i pečata", rekao je predsednik sindikata Sloga-Želvoz Miki Nojić.

On je podsetio da ih je nakon početka štrajka na razgovor pozvala gradonačelnica Jasna Avramović.

Nojić još kaže i da će odgovornost za slučaj pogoršanja zdravlja štrajkača, snositi isključivo vlada i njeni resorni predstavnici.

U sindikatu podsećaju da je nakon blokade i upada u salu Skupštine opštine Smederevo, iz Ministarstva privrede trebalo da im se obrati državni sekretar Radojko Srbljanović, koji je odustao, a radnicima je dopisom rečeno da je odgovornost za nerešavanje njihovih problema isključivo na poslovodstvu fabrike, koje nije ispunilo zahteve tog ministarstva.

Direktor Želvoza Zoran Jokić je to negirao i zahtevao da se činjenice suoče na sastanku koji bi se održao sa predstavnicima tog Ministarstva ili sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije, kome su 17. januara uputili zahtev za prijem.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga“ Željko Veselinović upozorio je na, kako kaže, "činjenicu o kontradiktornostima koje dolaze iz Ministarstva privrede i ministra, "koji sve češće u javnosti plasira teze o neodgovornosti direktora preduzeća u restruktuiranju, njihovom izbegavanju da iskažu lične karte preduzeća, a kada treba da se suoče, on izbegava svaku vrstu dijaloga i gazi sopstvene principe na koje se poziva".

US S "Sloga" nastavljaju da prate događanja u Smederevu i reagovaće u skladu sa zahtevima svog članstva u Želvozu, najstarijoj fabrici za remon šinskih vozila u Srbiji.

Izvor: Tanjug