EPS: Smenjeni direktori zadržali direktorske plate

21.05.2015.

Iako su 43 direktora u "Elektroprivredi Srbije" ostala bez funkcije, gotovo nikome nije smanjena zarada. Pristali da budu smenjeni samo ako im ne diraju koverte

 

Direktorske funkcije su se odrekli, ali su platu ipak zadržali. Ovako se završila smena prva43 od planiranih 300 rukovodilaca, koliko treba da bude razrešeno direktorske fotelje u "Elektroprivredi Srbije". Iako je planirano da im plata, koja je prosečno 100.000 dinara, bude smanjena za oko 30 odsto pre dva meseca, jedino što su izgubili jeste - zvanje.

Slično će proći i oko 40 rukovodilaca u distribucijama EPS po Srbiji, koji treba da ostanu bez funkcije tokom leta. Plan za restrukturiranje podrazumeva smenu direktora na lokalu, pa će od njih 60 ostati svega 20.

- Sredinom marta su ukinute 43 pozicije, ali se najčešće radilo o zamenicima direktora ili baš specifičnim slučajevima koje više niko nije mogao da toleriše, a to su rukovodioci koji su rukovodili sami sobom - kažu u jednoj od distribucija EPS. - Pristali su da budu smenjeni samo ako im se ne dira plata. Po sličnom principu očekuje se i smena po gradovima Srbije. U distribucijama koje imaju devet ili 12 direktora, broj rukovodilaca će se smanjiti na četiri.

Plan za promene u "Elektrodistribuciji" predviđa "seču" fotelja principom spajanja funkcija. Tako je, na primer, do sada postojao poseban direktor za finansije, a poseban za pravne poslove, a novom sistematikom će za ove poslove biti zadužen samo jedan čovek. Spojiće se i funkcije rukovodilaca održavanja i upravljanja sistemom, kao i direktora gradske i vangradske direkcije. Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da je bilo očekivano da reorganizacija u EPS neće podrazumevati i smanjivanje plata direktora.

- Nije iznenađenje što nisu promenili zarade onima koji više ne obavljaju direktorsku funkciju - kaže Arsić. - Problem EPS je što je u preduzeću mnogo nepotizma i to će se najteže iskoreniti. Zapošljavane su cele familije, kumovi, tetke, prijatelji, komšije. Oni su svi povezani i vuku jedni druge. Ipak je bitno da restrukturiranje počne kako bi se donosile odluke iz centra, a one posle važile za celu Srbiju.

Ovo javno preduzeće prema podacima Fiskalnog saveta i dalje ima oko 38.000 radnika. Ako direktori ne pristanu na smanjivanje 20 do 30 odsto zarade, rezovi će pasti - na radnike.

- EPS ima viška četiri do pet hiljada zaposlenih i to u administraciji - kaže Arsić. - Treba razmisliti i o sudbini 4.000 radnika na KiM, da li će reorganizacija i kako uticati i na njih. Osim smanjenja broja zaposlenih, uštede su moguće i u budućim javnim nabavkama, ali i sprečavanjem da novac iz EPS odlazi na privatne firme ako već u sistemu postoje sektori koji te poslove mogu da rade. 

Kada se zavisna preduzeća budu od sadašnjih 14 "prekrojila" na svega tri, EPS bi mogao da napravi dnevnu uštedu od 100.000 evra ili čak 36 miliona evra godišnje, samtraju u EPS. Ukinuto je 13 direkcija i smanjen broj sektora sa 65 na 35. Prva faza programa reorganizacije predviđa da do 1. jula sva privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije budu integrisana u EPS. Programom reorganizacije EPS, predviđa se da EPS do sredine 2016. godine postane akcionarsko društvo.

 

Izvor: Novosti