Novi Sad: "Beli" štrajk u JKP "Stan"

19.05.2015.

Zaposleni u noovsadskom Javnom komunalnom preduzeću "Stan" obustavili rad zbog neisplaćenih zarada. Ogorčeni zbog neizmirenih dugovanja od januara

 

Zaposleni u JKP "Stan" i juče su obustavili rad, nezadovoljni time što zarade nisu dobili još od januara. Radnici se nisu odlučili za klasičan štrajk, već za nešto blaži, "beli" štrajk, koji podrazumeva da sede na radnim mestima, ali besposleni.

Radnici su, kako navodi Zoran Radosavljević, predsednik Samostalnog sindikata radnika komunalnih delatnosti Novog Sada, ogorčeni što je i pored smanjenja broja zaposlenih sa 400 na 270, izostala redovna isplata zarada i loše stanje u preduzeću se ne popravlja.

- Imamo situaciju, u kojoj i pored odlaska 130 radnika i smanjenja troškova preduzeće nije počelo da radi kako treba - navodi Radosavljević. - Smatram da bi ovaj problem morao da reši osnivač, odnosno, gradska vlast, jer samo oni mogu preduzeću da obezbede nove poslove.

"Stanu" je za isplatu zarada potrebno oko 20 miliona dinara, ali najveći deo novca koji preduzeće zaradi, odlazi na otplatu ranije stvorenih dugova, pre svega za poreze i doprinose, jer su ta dugovanja reprogramirana i ako se rate ne izmiruju redovno, može da bude blokiran ne samo račun "Stana", već i račun grada Novog Sada.

- "Stan" bi mogao da se izvuče, kada bi za to postojala volja odgovornih - tvrdi Radosavljević. - Grad im je već obezbedio poslove za dimničare i obavljanje hitnih intervencija, ali bilo bi jako dobro, kada bi dobili i da održavaju škole i obdaništa, čime bi dodatno povećali prihode.

Naš sagovornik, takođe, objašnjava da gradske vlasti ne bi smele da tržištu sasvim prepuste održavanje tri miliona kvadratnih metara velikih zgrada.

- Mora se uzeti u obzir da ni u socijalizmu radnici nisu hteli da rade bez plate - kaže Radosavljević. - Ni sada, kada smo u kapitalizmu, to ne bi prošlo. Zato, treba omogućiti radnicima "Stana", pre svega, da zarade dovoljno za plate i otplatu dugova, koji su zaostali odranije.

Janko Čobrda, direktor JKP "Stan", podneo je ostavku posle protesta održanog pre više od mesec dana, ali još nije formalno smenjen na sednici Skupštini grada. Inače, medijima je sam potvdio da ne može ništa da preduzme oko isplate zarada, da je preduzeće platilo doprinose za prethodne mesece, ali da nema novca za drugi deo januarske, kao i februarsku, martovsku i aprilsku platu.

 

Izvor: Novosti