Najavljen protest sindikata 1. maja u Beogradu

27.04.2015.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost organizovaće u Beogradu u petak, 1. maja, protestno okupljanje radnika.

 

"Oni kojima nije dobro doći će na protest, a oni koji dobro žive organizovaće 1. maja roštiljijade", rekao je predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.

On je upozorio da se prava radnika u Srbiji svakodnevno urušavaju, kao i ceo sistem, a pri tom "vlast tapše radnike po ramenu". 

Sidnikati su, po rečima Čanka, samo "ukras" u Socijalno-ekonomskom savetu, jer ni o čemu ne odlučuju, a pogotovo ne učestvuju u donošenju zakona kojima se regulišu prava zaposlenih. 

"Vlast se bahato odnosi prema sindikatima, a najnoviji primer je javna rasprava o Zakonu o zapošljavanju, gde su bez ikakvog obrazloženja odbijene sve naše primedbe. Sindikati se proteruju iz uprava fondova za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstvo i Nacionalne službe za zapošljavanje, pod izgovorom štednje, a kad se odreknemo naknade ni to ne uvažavaju", kazao je Čanak. 

On je istakao da radnici čija su prava ugrožena ne organizuju proteste jer su zaplašeni da će im biti još gore. 

"Ekonomska kriza je radnike dovela u situaciju beznađa i spremni su na sitnu korupciju, odnosno da ćute kako ne bi izgubili radno mesto, bez obzira kako su i da li su plaćeni na tom radnom mestu", rekao je Čanak. 

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) neće organizovati proteste i okupljanja radnika 1. maja. 

Taj sindikat je za sutra najavio Prevomajski sindikalni forum "Reforme na leđima radnika", a na taj skup su pozvani predstavnici resornih ministarstva, udruženja poslodavaca i komora, sindikalnih centrala u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

 

Izvor: Beta, B92