Verbićeve mere daju rezultate, sve manje prosvetara u štrajku

06.04.2015.

Broj nastavnika u štrajku sve više se osipa nakon što su im, po nalogu ministra prosvete Srđana Verbića, zarade umanjene srazmerno vremenu provedenom na radu.

 

Ni i u sindikatima ne kriju da su spremni na kompromis kako bi se štrajk okončao do kraja prolećnog raspusta, 15. aprila, piše Blic.

- Ljudi pucaju. Smanjuju im se plate jer štrajkuju, a i ovako jedva sastavljaju kraj s krajem. Zato je deo kolega već odustao od štrajka. U zbornicama brzo dolazi do svađa, međuljudski odnosi su sve gori. Umesto o đacima, priča se o štrajku, o Verbiću, o tome kako preživeti i platiti račune - navodi Milorad Antić, član Štrajkačkog odbora i potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Zbog držanja skraćenih časova od po 30 minuta, prosvetni radnici mesečno ostaju bez 6.000 dinara. Kad se u obzir uzme da prosečna plata u prosveti trenutno iznosi 38.000 dinara, ne čudi da takav pritisak daje rezultate. Predstavnici sindikata danas će u Ministarstvu prosvete nastaviti pregovore.

- Nadamo se da će se ove nedelje naći rešenje za štrajk kako bi se posle prolećnog raspusta, 15. aprila, nastava normalizovala u svim školama. Očekujemo da ministar prosvete i Vlada Srbije pristanu na minimalne uslove prosvetnih radnika. Po decu bi bilo pogubno da se štrajk nastavi. Sve što tražimo je novčana pomoć za nastavnike u visini neto proseka, pa čak isplaćena na tri rate, od oktobra do decembra - kaže Antić.

Dodaje da su nastavnici, u slučaju da se ne dogovore sa ministrom, spremni na veliki ulični protest u Beogradu.

- Spremamo javni čas ispred Vlade Srbije iz prve pomoći, a lekcija je pomoć Vladi i ministru koji ne može da reši štrajk - najavljuje Antić.
Najjače štrajkačko gnezdo i dalje je u Čačku, gde su nastavnici složni u nameri da istraju do kraja. Ipak, Dragan Matijević, predsednik USPRS, takođe se nada da je na pomolu rešenje za štrajk i da će od sredine aprila nastava moći da se normalizuje.

- Dobra volja postoji, tim pre što je i premijer izjavio da se prosvetarima mora pomoći. U interesu svakog prosvetnog radnika je da se štrajk što pre reši. Ministar mora da prestane sa represijom prema prosvetnim radnicima. Broj štrajkača se osipa, ali kritična masa i dalje postoji i ona se neće razbiti koliki god pritisci bili - ističe Matijević.

Štrajk skraćenjem časova traje od 17. novembra 2014. godine, a glavni zahtev štrajkača je da se nastavnicima koji u proseku zarađuju oko 38.000 dinara ove godine isplati novčana pomoć u visini prosečne neto zarade.

 

Izvor: Blic