Poslednja godina staža ipak ulazi u obračun za penziju

22.01.2014.

Od predloga da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun ukupnog iznosa penzija se odustalo i svi učesnici u izmenama penzijskog zakona bliži su predlogu da ta godina ostane u obračunu za penziju, izjavila je danas diretorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović.

 

Ona na konferenciji za novinare rekla da se sada radi na tome da se utvrdi način kako će se upoređivati ta poslednja godina staža, da bi se penzija odmah mogla i obračunati.

"Bio je predlog da li će poslednja godina da ulazi u obračun penzija u smislu rešavanja problema između konačnih i privremenih rešenja i svi koji su sagovonici, a koji rade na predložima za izmenu zakona - PIO fond, ministarstvo, revizija, ombudsman, svi smo mnogo bliže predlogu da zadnja godina ostane u obračunu", kazala je Kalinović novinarima.

"Svi smo odustali od predloga da zadnja godina ne ulazi u obračun", istakla je ona.

Kalinović je rekla da su svi akteri odustali od predloga da poslednja godina ne ulazi u obračun, ali "da se nađe pokazatelj statistike sa kojim bi se ta zarada poslednje godine staža upoređivala".

Upitana za spekulacije u medijima da bi u narednom periodu za penzionere iznad 65 godina bila omogućena penzija od 200 evra, ona je rekla da nema osnova za takve priče.

"To nije nešto što ima podlogu u bilo čemu što se dešava u nadležnim institucijama, takva razmišljanja ne postoje, koliko je nama poznato", kazala je ona ukazujući da bi svaka dalja priča o tome predstavljala uznemiravanje javnosti.

Svi koji su te starosti moći će da ostvare starosnu penziju, a ona će biti obračunavana prema zaradama koje su ostvarivali dok su radili, pojasnila je Kalinović.

Na konferenciji je rečeno da će biti ispoštovane preporuke koje je Fondu PIO dala Državna revizorska institucija - da se reši problem u vezi privremenog i konačnog rešenja za penzije, kao i da se reši način isplate penzija - na kućnu adresu ili preko tekućeg računa, odnosno da se utvrde i definišu troškovi za te namene.

"Insistiraćemo da sve stvari budu precizno definisane", rekla je Kalinović.

Na konferenciji bilo je reči i o tome kako se Fond PIO našao na spisku poreskih dužnika Poreske uprave.

Finansijski direktor Ivan Milić objasnio je da je u pitanju "administrativna greška" do koje je došlo prilikom knjiženja i da će taj problem biti otklonjen u narednih desetak dana u saradnji sa Poreskom upravom.

Izvro: Tanjug