Nastavnicima u štrajku biće umanjena i sledeća plata

26.03.2015.

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić izjavio je da će nastavnicima koji su još u štrajku, biti umanjena i naredna plata.

 

On je dodao i da će se školska godina završiti na vreme, jer "većina škola u Srbiji radi regularno".

"Većina škola u Srbiji radi regularno i nema razloga da se školska godina ne završi na vreme. To znači da će nastavnici zaključiti ocene i da će učenici osmog razreda polagati maturu kako je i planirano. Što se tiče nastavnika koji su u štrajku, njima će i od naredne plate biti umanjene zarade, u skladu sa zakonom", rekao je Verbić u intervjuu za "Politiku" od četvrtka.

Verbić je rekao da je zakonska obaveza direktora da vode računa o tome koliko neko radi, da vode evidenciju o tome i isplate novčani iznos u skladu s tim koliko je neko radio.

"To jeste po zakonu. I po Zakonu o štrajku, i Zakonu o osnovnoj, i o srednjoj školi, gde eksplicitno piše da nastavnici u štrajku imaju sva prava, osim prava na zaradu za ono vreme koje nisu radili", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će, posle protesta prosvetnih radnika, podneti ostavku, Verbić je rekao da je njegov posao da radi, rešava probleme i unapređuje ono što dobro funkcioniše, a da je posao stranaka da rade svoj posao, pa i da traže ostavke.

"Što se protesta tiče, nadam se da iza pokretanja tolike mase ljudi stoji nešto konkretnije osim moje ostavke", rekao je Verbić.

On je dodao da "nije u redu da sebe ocenjuje" i da će ocenu o njegovom radu dati predsednik Vlade Srbije.

 

Izvor: B92