Orbović: Imamo vladu koja ima hrabrosti za razliku od prethodnih

24.03.2015.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da je ubeđen da će se model koji je primenjen u slučaju smederevske Železare pokazati kao pozitivan i da ga treba primeniti i u slučaju ostalih preduzeća.

 

Orbović je za RTS rekao da je to jedan od modela koji je dobar i koji srpska privreda treba da preuzme kako bi određena preduzeća bila spašena.

Prema njegovim rečima, ima dosta preduzeća "koja su ostala u kondiciji" i model koji je primenjen u Železari može da se sprovede i u slučaju, na primer, trsteničke Prve petoletke, čačanske Fabrike reznih alata, Petrohemije, pančevačke Azotare.

"Kada bi se ovaj model primenio to bi automatski povuklo neka mala i srednja preduzeća u okruženju tih preduzeća i to bi bio pomak srpske privrede. Tako da mislim da bi ovaj model mogao da pokrene srpsku privredu u pozitivnom smeru", rekao je Orbović.

On je dodao da je nešto slično pokušavala i vlada Mirka Cvetkovića, ali da nije imala hrabrosti da to završi do kraja.
"Sada smo dobili vladu koja ima hrabrosti i koja je shvatila da gašenjem firmi nećemo doći do rešenja i da treba da pokrenemo te fabrike, a da će iza toga doći zainteresovani partneri za privatizaciju", kazao je Orbović.

Orbović smatra da zaposleni u smederevskoj Železari sasvim sigurno mogu da odgovore na sve zahteve i obaveze koje će biti stavljene pred njih.

Novi menadžment holandske firme HPK Inženjering preuzeo je juče upravljanje smederevskom Železarom.

 

Izvor: Tanjug