Sindikati: Danas obustava rada u 350 škola

23.03.2015.

Predstavnici dva sindikata prosvetnih radnika najavili su za danas jednodnevnu obustavu rada zbog umanjenja plata onima koji zbog štrajka drže skraćene časove.

 

Kako su ranije najavili Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika do obustave rada će doći ukoliko štrajkačima budu smanjene zarade za februar. Po nalogu Ministarstva prosvete, plate su smanjene prosvetarima koji drže skraćene časove.

Kako Blic piše, u ova dva sindikata očekuju da nastave danas neće biti u 350 škola.

Ministar prosvete Srđan Verbić je upozorio prosvetare da potpuna obustava rada koju su najavili, nije po zakonu, te im preti oštrim kaznama.

Po njegovim rečima, oko 76 odsto škola u Srbiji radi normalno, mada, kako je rekao, "zaposleni u tim školama nisu zadovoljni, ali smatraju da je sporazum koji smo postigli u februaru, zdrava osnova za dalji dijalog".

"Nastavnici su toliko gnevni da štrajk izmiče kontroli. Ukoliko 6. aprila nastavnici u štrajku dobiju umanjene plate za prvu polovinu marta drastično ćemo radikalizovati štrajk", rekao je za Blic Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

 

Verbić: Pozivaju na nezakonit štrajk

"Prosveta, kao delatnost, ima minimum procesa rada, a taj minimum čine dve trećine časova. Ako neko najavljuje da će više od trećine časova biti izgubljeno, onda na taj način poziva na štrajk koji nije po zakonu i zato prosvetari treba dobro da se rapitaju o svojim pravima jer zakoni predviđaju oštre kazne, a lideri sindikata su uglavnom zaštićeni", rekao je Verbić za RTS.

Po njegovim rečima, oko 76 odsto škola u Srbiji radi normalno, mada, kako je rekao, "zaposleni u tim školama nisu zadovoljni, ali smatraju da je sporazum koji smo postigli u februaru, zdrava osnova za dalji dijalog".

Verbić je dodao da je Ministarstvo prosvete "uvek otvoreno za dijalog, pod uslovom da se poštuju zakoni".

Ministar je rekao da nikada ranije nije toliki procenat državnog budžeta izdvajan za plate nastavnika, rekao da se "tačno zna" za koje su svrhe opredeljena budžetska sredstva i pomenuo stručno usavršavanje prosvetnih radnika.

Ponovio je da je sporazum o prekidu štrajka, koji su predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika i Ministarstva postigli u februaru, bio rezultat kompromisa.

"Vlada Srbije je usvojila taj sporazum, a ono što se posle toga događalo u nekim školama je akcija pojedinih predstavnika sindikata prosvetara", kazao je Verbić.

 

Izvor: B92, Blic