U slučaju smanjenja plata zbog štrajka radikalizacija protesta prosvetara

19.03.2015.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da je taj sindikat odlučio da radikalizuje protest u ponedeljak 23. marta.

 

On je istakao da će protest biti radikalizovan ako zarade nastavnika za februar budu umanjene zbog učešća u štrajku.

"To znači da će nastavnici u ponedeljak 23. marta, stupiti u jednodnevni štrajk ako plate za februar, čija je isplata u petak, budu umanjene zbog učešća u štrajku", rekao je Matijević.

On je kazao da će taj sindikat danas uputiti dopis Ministarstvu prosvete u kome se navodi da nema zakonskog osnova za umanjenje plata radnicima koji su u štrajku.

Matijević je najavio da će, ukoliko do umanjenja plata ipak dođe, biti podnesene tužbe protiv direktora škola koji su postupili po ranijem dopisu Ministarstva prosvete u kome se traži umanjenje zarada za prosvetare u štrajku.

Prema njegovim rečima, štrajk s minimumom procesa rada po zakonu podrazumeva da će nastavnici držati samo časove i ispite, ali ne i dopunsku i dodatnu nastavu, neće biti pripreme za maturu, neće držati sednice veća, niti će decu voditi na takmičenja.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ranije je više puta rekao da je umanjenje zarada nastavnicima zbog štrajka po zakonu.

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić rekao je danas agenciji Beta da su prosvetni radnici, članovi tog sindikata, i dalje u štrajku i da održavaju časove u trajanju od 30 minuta, a da će naredne sedmice biti doneta odluka o daljim koracima.

Prema podacima USPRS-a, u Srbiji je u štrajku oko 700 osnovnih i srednjih škola, odnosno oko 50.000 prosvetnih radnika.

Prosvetni radnici su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Predstavnici USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su 17. marta na protestu, između ostalog, i održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o situaciji o obrazovanju.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije s Ministarstvom prosvete poseban kolektivni ugovor i sporazum o prekidu štrajka i okončali štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

 

Izvor: Beta, B92