Plenidba imovine nakon izgubljenog spora protiv poslodavca

12.03.2015.

Bivšim radnicima nekadašnjeg privrednog subotičkog giganta "Sever" stigla su sudska rešenja o plenidbi imovine, jer su izgubili spor s tom fabrikom.

 

Radnici su tužili fabriku zbog neisplaćenih zarada, ali samo neki od njih su dobili spor.

Tražio je isplatu zarade koju je zaradio. Umesto novca, dobio je sudsko rešenje o plenidbi imovine. Živko Strajin jedan je od 460 radnika, koji su izgubili sudski spor sa Severom.

Pošto nema 65.000 dinara da plati Severu sudske troškove, sud je naložio plenidbu imovine.

"Navalili, što im je stalo do tog mog televizora od 30 godina, razdrndanog dvoseda, da tako kažem. To hoće da nose, pa kome to treba danas. Ja ću im dati to, ali oni to neće da uzmu, oni hoće pare. Oni hoće da nameste da svi ti koji su zainteresovani za moj nameštaj, da mogu da dođu kod mene u kuću i pogledaju. Pa nosi gde god hoćete, ali mene ne interesujete, kod mene ne može niko da uđe da vidi", priča Živko Strajin, bivši radnik ATB Sever.

Sud je odlučio da 500 ljudi dobije zaostale plate, a skoro isto toliko izgubi spor.

U sudu objašnjavaju da su spor dobili oni radnici koji su imali potpisan aneks sporazuma sa poslodavcem o isplati zarada u toku privatizacije.

"Taj sporazum sud je tumačio da prekida rok zastarelosti i ti radnici su uspeli u sporu, oni koji nisu imali taj prekid roka zastarelosti, njihovo potraživanje je zastarelo, a nisu ni svi radnici podneli u isto vreme tužbe. Sud je od agencije dobio datum kada je okončan postupak privatizacije u Severu. Sud je taj datum prihvatio", kaže Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici.

Upravo je taj datum, koji sud tumači kao dan okončanja privatizacije, najviše sporan za članove Udruženja Solidarnost.

Oni tvrde da privatizacija nije mogla da bude završena mesec dana nakon potpisivanja ugovora, već tek nakon pet godina, odnosno 2010. kada budu ispunjeni svi uslovi iz kupoprodajnog ugovora. Upravo to utvrdio je i sudski veštak.

"Te odluke suda su nezakonite. Mi to tvrdimo godinama, ali sud presuđuje tako kako presuđuje. Sad ćemo morati preduzeti mere da više taj postupak završimo, jer ovo je sramota i za sudstvo i za Vladu Republike Srbije, jer smo se obraćali svim institucijama, pa i Vladi Srbije", ističe Vanja Dragojlović iz Udruženja Solidarnost.

U fabrici ATB Sever kažu da nemaju nikakve veze sa sporovima koji su pokrenuti za vreme prethodnog, austrijskog vlasnika, jer je u međuvremenu fabrika prodata kineskoj korporaciji.

 

Izvor: B92