Radulović: Odustajanje od reformi znak da se ide na izbore

22.01.2014.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da ukoliko odmah ne prođu sistemski zakoni, posebno zakon o privatizaciji i stečaju, to je siguran znak da se odustalo od reformi i da se ide na izbore.

 

On je istakao da, ukoliko se reforme ne sprovedu, za njega nema svrhe da ostaje u vladi.            

"Ako se usvoje zakoni, to je siguran znak da se ne ide na izbore, nego da će Vlada Srbije uraditi ono što je rekla i sprovesti reforme u 2014. kako bi se stvorile pretpostavke za privredni rast u 2015", rekao je Radulović novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca Brentom Viltonom i predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

Prema njegovim rečima, ako se od tih zakona odustane, to je siguran znak da reformi neće ni biti.

"Ne želim da verujem, da smo u reforme krenuli samo radi marketinga, već želim da verujem da je to bilo ozbiljno i da nije bilo zamajavanja", rekao je Radulović.

On smatra da su reforme zakočene u poslednjih nekoliko dana, ali da Ministarstvo privrede radi na tome da ih "otkoči", navodeći da Vlada Srbije treba zvanično na sednici da se odredi da li je za reforme ili ne.

Prema njegovim rečima, bez tih ključnih zakona ni budžet ne može da funkcioniše.

"Vrlo je bitno da li je Vlada Srbije odustala od reformi i da li postoji politička volja za reforme i da li ćemo se vratiti na propali ekonomski model. Odluku donosi Vlada, pa ćemo videti šta dalje", rekao je on.

Srbija, kako je ocenio, nema više vremena i reforme je potrebno sprovesti odmah.

Predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić dogovorili su se u ponedeljak sa članovima Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Vučić je tada rekao da zakon o radu nije povučen iz procedure, već da je cilj da se u naredna dva ili tri meseca donese dobar zakon. Dogovoreno je, takođe, da se na narednoj sednici Saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizaciji i stečaju.

Na pitanje novinara da li to znači da nema podršku Dačića i Vučića i da su mu oni "okrenuli leđa", Radulović je rekao da bi to moglo tako da se interpretira, ali da treba sačekati da Vlada zvanično donese odluku da li povlači zakone.

"Oni ne okreću leđa meni, zato što ja nisam tema, tema su reforme. Pitanje je da li ovo znaci da dve stožerne političke stranke u vladi ne žele reforme", rekao je Radulović.

Kako je dodao, još nema zvanične odluke vlade i Ministarstvo je tražilo objašnjenje, ali ga još nije dobilo.

"Objašnjenje će doći u vidu odluke vlade. Ono što je bilo je sastanak kome su prisustvovali četiri člana Saveta i jedan predstavnik Saveta koji nije član Saveta", rekao je on.

Govoreći o zakonu o radu, on je rekao da je njegov cilj da se spreči nerad i sindikalne privilegije, a ne da se umanje sindikalna prava.

"Ne možemo štititi nerad, nego rad", rekao je ministar privrede.

Radulović je, na pitanje da li planira političko angažovanje, rekao da to u ovom trenutku nije tema i da jedino čime se bavi je da prođu reforme.

Izvor: Tanjug