Protest radnika FAP-a zbog neispunjenih obećanja premijera

 

04.03.2015.

Radnici FAP-a organizovali su danas protest u minut do podne zbog toga što, kako navode, nisu ispoštovana obećanja premijera o sudbini tog preduzeća.

 

"Nama je obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati minimum 600 radnika, a da će biti za radnike napravljen socijalni program koji neće biti gori od prethodnog“, kaže Miroslav Mršević iz sindikata radnika FAP Sloga.

Prema njegovim rečima, tender za kompaniju je već raspisan, a uslovi tendera podrazumevaju da se proda samo Pogon 1 u kome radi i najmanje radnika.

"U tom pogonu radi manji broj radnika, dok se Pogon 4 daje Opštini, a ostatak FAP-a koji broji 400 radnika nije obuhvaćen tenderom. To znači da će SISU - auto zaposliti po svom pismu o namerama, oko 70 radnika, a da će po nekom dogovoru s vladom zaposliti još do 200 radnika. Međutim, ne postoji ekonomska sposobnost SISU da zaposli broj radnika koji je nama obećan - a to je 600", kaže Mršević.

Radnici FAP-a žele ovim protestom da podsete Vladu o 600 radnika koji stoje između obećanja i onoga što se sada dešava i apeluju da se putem socijalnog programa pomogne ljudima koji će zatvaranjem ovih pogona ostati bez posla.

Radnici takođe pozivaju premijera Srbije Aleksandra Vučića da ubrza i popravi tender ili da napravi paralelni tender kako bi se rešila sudbina FAP-a i njegovih radnika.

"Da nam je rečeno da FAP treba zatvoriti svi bi pisali socijalni program ali nama je obećano da će FAP raditi, da će zarađivati za Srbiju, a ne da mi budemo na teretu. Ogroman broj ljudi nema nikakvu garanciju svoje egzistenocje“, kaže Mršević.

Sindikat pozdravlja saradnju sa SISU autom, ali navode da se mora rešiti i ostatak radnih mesta u pribojskoj fabrici.

 

Izvor: B92

Foto: Arhiva