Smederevo: Štrajk u gimnaziji nastavljen, sutra protestna šetnja

02.03.2015.

Protest u smederevskoj gimnaziji, zbog rešenja Ministarstva prosvete o uvođenju privremenih mera, smeni školskog odbora i direktora i postavljenju Radmile Trajković na tu dužnost - ne jenjava.

 

Prošla nedelja je završena celodnevnim štrajkom i mada je, po odluci štrajkačkog odbora, u ponedeljak trebalo da bude nastave, sa časovima skraćenim na 30 minuta, to se nije dogodilo.

Profesori su došli, ali ne i učenici. Oni su se okupili oko podneva, po dogovoru ili spontano, tek zauzeli su plato ispred škole i ulazni hodnik. Uskoro je stigla i policija i rasporedila se okolo, ali i unutar gimnazije ispred zbornice i kancelarije novopostaljene v.d. direktorke.

- Svi časovi koji su izgubljeni od petka i ono što bude propušteno, zbog skraćenja na 30 minuta, biće nadoknađeno, tako da učenici ne budu ni na koji način oštećeni - tvrde u štrajkačkom odboru, pozivajući učenike da se vrate na nastavu.

Zbog svega čemu su izloženi od kada je štrajk počeo, u gimnaziji su se dogovorili da se svih 60 profesora vode kao članovi štrajkačkog odbora, kako pritisak ne bi trpeli samo pojedinci.

Za utorak u podne je najavljena protestna šetnja, u kojoj, po odluci odbora, ne bi trebalo da budu učenici koji kao maloletni ne smeju da učestvuju na takvim skupovima, pošto se štrajkačima već inputira zloupotreba dece u političke svrhe.

Zato su pozvani bivši đaci i roditelji.

Policija još nije odobrila šetnju, ali je štrajkačima, kako kažu, već napomenuto da neće smeti bilo gde da se zaustavljaju, pogotovo ne ispred zgrade Gradske uprave.

 

Izvor: Blic