Smena na tronu SSSS ili treći mandat Orbovića

03.02.2015.

Savez samostalnih sindikata Srbije uskoro bi trebalo da dobie novog predsednika. Planirano je da se izbori održe krajem marta, a pored aktuelnog predsednika Ljubisava Orbovića pominje se još nekoliko novih imena. U rukovodstvu SSSS tvrde da je dosadašnji lider, ipak, najozbiljniji kandidat.

 

Ljuisav Orbović je na mesto predsednika izabran u septembru 2007. godine, a u maju 2010. je reizabran. Za vreme njegovog mandata povezivan je sa isplatom basnoslovnih dnevnica za putovanja u inostranstvo, enormno visokim sindikalnim zaradama i članstvom u raznoraznim odborima, pišu Novosti.

Nezvanično, moguće je da mu protivkandidati budu Duško Vuković, predsednik Sindikata građevinarstva, zatim Dragan Zarubica, koji trenutno zastupa zaposlene u poljoprivredi i Jugoslav Ristić, koji je na čelu kragujevačkih samostalaca. Niko od njih, kako kažu u vrhu SSSS, nije zvanično potvrdio da će se boriti za mesto lidera, ali smatraju da još ima vremena.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, potvredsednika SSSS, ovaj sindikat je teritorijalno i građanski organizovan i u njemu važi delegatski princip izbora.

,,Sve počinje kandidacionim zborovima, rade se liste i biraju delegati najpre na nivou gradova i granskih sindikata, pa nadalje. Od delegata se formira telo, odnosno kongres sa petstotinak članova. Oni dalje predlažu kandidate za ostale funkcije, a onda tajnim glasanjem biraju predsednika sindikata", objašnjava Mihajlović.

Mihajlović naglašava da ne može niko sam da se predloži, već za njegov izbor mora da se se izjasni trećina granskih sindikata. Pošto ih u Srbiji ima 28, podršku bi kandidatu za predsednika trebalo da pruži devet grana.

,,Za kandidaturu je ipak potrebno mnogo više od želje", dodaje Mihajlović.

 

Izvor: Novosti