Zec: Propale su mnogo jače firme od Železare pa idemo dalje bez njih

19.02.2015.

Eknomista Miodrag Zec ocenjuje da bez subvencija države Železara ne može da opstane, posebno ako zemlja nema železnu rudu, koks i metaloprerađivačku industriju

 

Železara Smederevo će morati u stečaj jer se bez državnih subvencija ne može održati. U stečaj su otišle i mnogo jače firme pa idemo dalje bez njih, izjavio je za Privredni pregled profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec.

Tezu da smederevska čeličana u ovim okolnositma ne može opstati, da je raspisivanje konkursa za profesionalni menadžment samo kupovina vremena i da će neko od tih eksperata koji se prijave uzeti velike pare i nas izmaltretirati Zec potkrepljuje činjenicama o propasti ovog posla u Evropi, kao i konkretnim činjenicama koje se odnose na Smederevo.

,,Neophodno je na samom početku ove priče podsetitit koliko je železara u Evropi propalo posle formiranja Evropske zajednice za čelik i ugalj iz koje je nastala današnja Evropska unija. Zajednica je i nastala kako bi počistila sve male proizvođače, pa su u Francuskoj i Belgiji nastala čitava groblja malih čeličana, a opstale su one velike i rentabilne u Nemačkoj", rekao je Zec. ,,Veliki gutaju male, a ti si potpisao Sporazum o stabiulizaciji i pridruživanju i pristao da oligopoli vladaju i tu nema nazad. Zato je bolje na vreme zaustaviti ovo oko Železare. Jedina šansa bila bi funkcionisanje Železare u okviru nekog mega sistema i ja želim punu sreću da se to i ostvari", poručio je ovaj ekonomista.

On je postavio i pitanje ,,Kako može sama da radi železara koja nema železnu rudu, koks i metaloprerađivačku industriju?" Zec upozorava da je posebno teško opstati bez kupaca u zemlji odnosno mogućnosti plasmana na domaćem tržištu ,,jer nije svejedno da li se od vašeg čelika prave karoserije za automobile ili ga prodajete kao lim za burad".

 

Izvor: Privredni pregled