NSZ ne zna kako su bili angažovani radnici stradali u Sibiru

09.02.2015.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) nije direktno posredovala ruskim poslodavcima pri zapošljavanju radnika koji su stradali u požaru u Ruskoj Federaciji, rečeno je Tanjugu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

Iz NSZ podsećaju da ta služba u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakonom o zaštiti građana na radu u inostranstvu, obavlja poslove posredovanja za zapošljavanje državljana Srbije za rad u inostranstvu.

Takva vrsta posredovanja se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem stranog poslodavca, a NSZ je u obavezi da obezbedi zaštitu lica u postupku zapošljavanja u inostranstvu, kažu u toj službi.

Zaštita lica podrazumeva jednak tretman po osnovu rada sa državljanima države zaposlenja za vreme rada i boravka u inostranstvu, kao i obezbeđenje potrebnih dozvola za rad i boravak u inostranstvu, troškova prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo.

Procedura nalaže da nakon dostavljenih informacija, ukoliko su ispunjeni svi uslovi propisani i međunarodnim konvencijama o legalnoj migraciji, NSZ tako koncipiranu ponudu objavljuje kao oglas, u listu "Poslovi", na svom internet sajtu, kao i na oglasnim tablama u svim filijalama.

Stoga, NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

Deo NSZ su migracioni servisni centri, koji su zapravo informativni centri, koji se u svakodnevnom radu bave informisanjem migranata i potencijalnih migranata, o rizicima ilegalne imigracije, kao i o mogućnostima u okviru legalnih migracija.

Postoji sedam migracionih centara u Srbiji i oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

 

Izvor: N1