Ministarstvo prosvete i sindikati različito ocenjuju nastavak pregovora

07.02.2015.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je sa sindikatima obrazovanja "približilo stavove" o spornim pitanjima vezanim za njihove zahteve i prekid štrajka u školama, međutim, iz sindikata navode da ni u najnovijoj rundi pregovora "nema pomaka".

 

Čelnici sindikata i Ministarstva juče su pregovarali o Posebnom kolektivnom ugovoru i sporazumu kojim bi bio okončan štrajk, a jedino neusaglašeno pitanje ticalo se datuma otpočinjanja pregovora sa sindikatima o iznosu pomoći koja će biti isplaćena zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

"Ministarstvo je donelo odluku da prihvati predlog sindikata da pregovori počnu do 1. juna 2015. godine. Time je razrešeno i poslednje neusaglašeno pitanje u tekstu Sporazuma o rešavanju spornih pitanja do kog su Ministarstvo i sindikati došli posle višemesečnih pregovora", saopštilo je Ministarstvo i pozvalo predstavnike sindikata da 11. februara potpišu sporazum.

Međutim, Sindikat radnika u prosveti Srbije, jedan od učesnika u pregovorima, navodi da tokom jučerašnjeg sastanka sa druge pregovaračke strane" nije bilo nikakvog pomaka.

"Predstavnici sindikata su bili složni i spremni za razrešenje svih nedoumica ali pošto nisu dobili nikakve garancije da će Ministarstvo prosvete 2015. i 2016. godine iskreno raditi na poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, bili su prinuđeni da odbiju najnoviju (staru) ponudu Ministarstva", naveo je taj sindikat.

 

Izvor: N1