Odustajanje od zakona o privatizaciji i stečaju bi značilo odustajanje od reformi

21.01.2014.

Ministarstvo privrede uputilo je danas dopis predsedniku Vlade Republike Srbije i predsedniku Socijalno ekonomskog saveta povodom informacija iz medija da je 20. januara održan sastanak na kom su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak.

 

,,Mediji su preneli da se radi o sastanku „kolegijuma“ Socijalno ekonomskog saveta, na kom su se prisutni dogovorili da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca. U izjavama za medije pojedinih učesnika sastanka konstatuje se da je dogovoreno da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.

Ministarstvo privrede podseća da Zakon o Socijalno ekonomskom savetu („Sl. glasnik RS“ br. 125/2004) i Poslovnik o radu Socijalno ekonomskog saveta ne poznaju instituciju „kolegijuma“. A prema informaciji koja je objavlјena na internet stranici Socijalno ekonomskog saveta, prvi potpredsednik Vlade nije član Socijalno ekonomskog saveta. Takođe, prema članu 9. stav 4. Zakona o Socijalno ekonomskom savetu „za zauzimanje stavova potrebna je saglasnost svih članova Socijalno ekonomskog saveta“. Prema članu 17. Poslovnika o radu Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Savet konsenzusom donosi sve odluke iz delokruga svog rada.

Ministarstvo privrede oštro se protivi donošenju odluka van institucija i na neformalnim sastancima. Iznošenje mišlјenja, predloga i rasprava je svakako dobrodošlo u svim forumima i na svim nivoima pa i na ovom neformalnom sastanku. Donošenje odluka svakako ne. Ministarstvo rada, zapošlјavanja i socijalne politike i Ministarstvo privrede, kao institucionalni članovi Socijalno ekonomskog saveta i jedini ovlašćeni predlagači predmetnih zakona - zakona o radu, odnosno zakona o privatizaciji i stečaju, nisu bili pozvani na sastanak na kojem se izgleda odlučivalo o odustanku od propisane procedure zakona u njihovoj nadležnosti. Posebno jer je Ministarstvo rada bilo spremno da nakon završetka javne rasprave uputi tekst nacrta zakona o radu ministarstvima na mišlјenje, dok se sa sindikatima koji predstavlјaju legitimne interese zaposlenih, a ne privilegije interesnih grupa, intenzivno radi na prihvatlјivom rešenju i nazire mogućnost dogovora do kraja tekuće nedelјe.

Podsećamo da je postupak izrade Nacrta zakona o radu vodilo Ministarstvo rada, a da su reprezentativni sindikati sami odlučili da izađu iz radne grupe koja je pripremala zakon, a kasnije i bojkotovali javnu raspavu.

Vlada Republike Srbije je 30. decembra 2013. godine, na predlog Ministarstva privrede, jednoglasno usvojila Predlog zakona o privatizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, uz zaklјučkak da se upute Skupštini na usvajanje po hitnom postupku. Dana 13. januara 2013. godine Ministarstvo privrede je nakon više usmenih zahteva na Vladi, uputilo i pismenu urgenciju za hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravlјalo o zakonima.

Nekako je tiho, pod paravanom otpora Nacrtu zakona o radu na kome je radilo Ministarstvo rada, prošao i nagoveštaj mogućeg povlačenja iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju koji su već usvojeni na Vladi - klјučnih reformskih zakona koji razvlašćuju političke partije uticaja u preduzećima u restrukturiranju i kasnijoj privatizaciji, koji omogućavaju bolјe i efikasnije kontrolisanje i sankcionisanje direktora tih preduzeća, koji uvode i grade institucije sistema i koji pokreću reforme koje se posle ne mogu zaustaviti od strane bilo koje političke partije, interesne grupe ili pojedinca bez obzira na izbore.

Od usvajanja ovih zakona zavise sve reforme, od njih zavisi da li ćemo ozdraviti našu industriju. Odustajanje od ovih zakona znači odustajanje od reformi i povratak na propalu ekonomsku politiku subvencionisanja poslednjih deset godina koja nas je toliko već koštala. Na ovim zakonima se testira politička volјa za refome. Ako se zakoni ne donesu, to je siguran znak da se od reformi odustalo. I pre i posle eventualnih izbora.

Ministarstvo privrede ističe da se ovim postupcima zaustavlјaju neophodne reformske promene, da određivanje novih rokova van inistitucija za ono što je već urađeno predstavlјa izbegavanje suočavanja sa realnošću i čini velika šteta privredi Srbije. Šalјe se i signal da želimo nove „Vršačke vinograde“. Da ne želimo red u preduzećima u restrukturiranju. Da su interesne grupe jače od države. Ukazujemo da će zbog toga nastupiti ne samo ogromna šteta po sama preduzeća u restrukturiranju, već će se onemogućiti isplata zaostalih zarada, povezivanje radnog staža, ostvarivanje zdravstvenog osiguranja i isplata otpremnina iz Tranzicionog fonda radnicima u tim preduzećima. Takođe se stopira početak rada Garantnog fonda, kao i pokretanje Venture Capital industrije u Srbiji za investicije u inovacije. Toga moraju da budu svesni svi donosioci političkih odluka, ali i radnici i građani Srbije.

Ministarstvo privrede radi na tome da otkoči reforme. Mi se nismo prihvatili ovog posla da bismo lako odustali. Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi. Budućnost naše dece zavisi od naše odgovornosti.``


Izvor: Ministarstvo privrede