U 2015. bez posla ostaje 26.500 ljudi u javnom sektoru

05.02.2015.

Vlada Srbije će u naredne tri godine smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi za po pet odsto godišnje, piše u novoj Fiskalnoj strategiji za 2015. godinu, objavljenoj na sajtu Ministarstva finansija.

 

Imajući u vidu da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički krajem prošle godine izjavila da je u javnoj upravi zaposleno 530.000 ljudi, to praktično znači da će u ovoj godini bez posla ostati 26.500 zaposlenih.

Smanjenje broja zaposlenih bi, kako se navodi u ovom dokumentu, do 2017. godine trebalo da donese uštede od oko 0,3 odsto BDP-a godišnje.

"Računa se da bi najveći deo ovog smanjenja bio ostvaren prirodnim odlivom zaposlenih, to jest odlaskom u penziju uz ograničeno popunjavanje slobodnih mesta", navedeno je u Fiskalnoj strategiji za 2015. godinu sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu.

Pre implementacije ove mere, kako je istkanuto, mora se izvršiti ozbiljna analiza broja i strukture zaposlenih u svim delovima javnog sektora.

"Sprovođenje ove mere nosi sa sobom i vođenje odgovarajuće politike u oblasti socijalne zaštite, u vidu otpremnina i naknada za nezaposlenost. Neophodna sredstva po ovom osnovu su ukljucena u srednjorocni fiskalni okvir", ističe se u Fiskalnoj strategiji.

Podsetimo, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je ranije da se u budžetu za 2015. godinu vidi da je plan da se u ovoj godini broj zaposlenih u javnom sektoru smanji za oko pet odsto, što je oko 27.000 zaposlenih.

 

Izvor: N1