Esmark i sindikati Železare potpisali sporazum, zarade veće za 25 posto

21.01.2015.

Predstavnici američke Esmark grupe, sa kojom Vlada Srbije pregovara o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo, potpisali su sporazum sa odloženim dejstsvom o usaglašenosti kolektivnog ugovora kojim se predviđa povećanje zarada zaposlenih u srpskoj čeličani za oko 25 odsto.

 

Kako je objasnio predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Saša Čolić, taj sporazum će stupiti na snagu nakon potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa Esmarkom.

On očekuje da će to biti kako je i najavljeno do 1. februara.

Čolić je precizirao da je u sporazumu o usaglašenosti sadržano sve što je dogovoreno u vezi kolektivnog ugovora, odnosno da su budući vlasnici sa predstavnicima Samostalnog sindikata, Nezavisnog sindikata metalaca i ASNS-a dogovorili sve odredbe ugovora.
"To je ugovor sa odloženim dejstvom, odnosno kolektivni ugovor će važiti od trenutka potpisivanja zapisnika o važenju ugovora o strateškom partnerstvu i mi smo se dogovorili da odredbe ugovora počnu da važe kada Esmark postane većinski vlasnik i u formalnom smislu", pojasnio je Čolić.

On je naveo da je ugovorom dogovorena nova cena rada koja će iznositi 125, 31 dinara, što je 25 odsto više nego sada, budući da trenutno iznosi 100, 01 dinar.

Druga cena rada važiće kada istekne prva godina važenja kolektivnog ugovora i tada bi trebalo da iznosi 139, 23 dinara, koliko je iznosila i 2011. godine.

Ta cena trebalo je da važi i 2012. godine, ali je tadašnji vlasnik "Ju es stil" odlučio da izađe iz srpske čeličane.

Naredne, 2013. godine zarade su umanjene za 20 odsto, i cena rada iznosila je 111 dinara, a onda je od novembra 2014. godine i za radnike Železare važilo umanjenje zarada za 10 odsto, naveo je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su razgovori o Železari teški i da vlada nastoji da ugovor sa Esmarkom završi u narednih 10 do 12 dana. "To bi bio veliki uspeh za Srbiju. Kada Železara radi to je direktnih jedan odsto rasta BDP" ", rekao je premijer.

 

Izvor: Tanjug