Janković: Vojnobezbednosna agencija kontroliše neke sindikate

16.01.2015.

Zaštitnik prava građana Saša Janković izneo je da postoje saznanja da se Vojnobezbednosna agencija bavi aktivnostima koje izlaze iz njenih zakonskih ovlašćenja, između ostalog i radom sindikalnih organizacija

 

,,Postoje saznanja da se VBA bavi radom nekih političkih partija, da se bavi aktivnostima nekih sindikata, da je bilo zadiranja u sadržinu komunikacija bez odluke suda i upravo to je trebalo da bude provereno u toj kontroli krajem prošle godine", saopštio je Janković.

Ipak, te kontrole neće biti jer, pita Saša Janković: Kakva će to kontrola biti ako su u predmetu prebijanja premijerovog brata Andreja Vučića odbili saradnju?

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje Parade ponosa, kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić. Ombudsman je krivičnu prijavu sastavio na osnovu materijala koji je tražio od ministarstva unutrašnjih poslova, a u kojem se, kako kaže, vidi da je bilo silnih nepravilnosti u postupanju i žandarma ali i pripadnika vojne policije. Za kompletnu sliku mu je ipak potreban materijal i ministarstva odbrane, koje je odlučilo da ne sarađuje.

,,Ovo je prvi put da se neki organ, u ovom slučajnu Vojvobezbednosna agencija i Ministarstvo odbrane da direktno prekrši zakon i da napiše da neće da dostavi podatke zaštitniku građana", rekao je Janković za N1.

Ministar odbrane Bratislav Gašić odbacio je tvrdnje zaštitnika građana Saše Jankovića da vojne službe bezbednosti nezakonito deluju. Posebnu uznemirenost u javnost može da unese tvrdnja ombudsmana da je Vojnobezbednosna agencija daleko iskočila iz svojih ovlašćenja.

Gašić je na Jankovićeve tvrdnje da se VBA nezakonito ponašala, posebno u slučaju prebijanja premijerovog brata od strane Žandarmerije, izjavio da ga je „sramota da kaže šta misli o reakciji ombudsmana“, dok je Janković za „Alo!“ odgovorio da je „dobro što ministar zna zbog čega ga je stvarno sramota“.

Ovaj, u najmanju ruku neuobičajen način komunikacije između dve visoke državne institucije ponovo je u prvi plan izbacio temu kontrole bezbednosnih službi, policije i Vojske, koja je i ranije bila kamen spoticanja u domaćoj javnosti. Polemiku je započeo Janković, koji je saopštio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog, kako je naveo, napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje „Parade ponosa“.

 

Izvor: N1, Alo