Prosvetari nastavljaju štrajk

13.01.2014.

Za đake u Srbiji drugo polugodište počinje na vreme, prema utvrđenom kalendaru rada, a Štrajkački odbor četiri reprezentativna sindikata obrazovanja preporučio je školama koje zbog štrajka to još nisu učinile, da tokom raspusta učenicima zaključe ocene.

 

Međutim, sindikati saopštavaju da nastavljaju protest i u drugom polugodištu, jer sa Ministarstvom prosvete nisu postigli dogovor o njihovim zahtevima.

Sindikati u dopisu nakon današnjeg sastanka iskazuju revolt zbog, kako navode, očigledne opstrukcije u vezi sa Posebnim kolektivnim ugovorom (PKU) i namernog obmanjivanja javnosti izjavama iz Ministarstva prosvete da je tekst PKU usaglašen i spreman za potpisivanje.

U dopisu upućenom premijeru Aleksandru Vučiću i ministru prosvete Srđanu Verbiću ističe se da su u subotu, 10. januara, sindikatima predstavljena negativna mišljenja Ministarstva rada, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo o tekstu predloga PKU, koja su resornom ministarstvu dostavljena još sredinom decembra prošle godine.

Sindikatima je tom prilikom rečeno da su pojedini članovi predloga PKU u suprotnosti za zakonom, čime je iskazana još jedna neistina, navodi se u dopisu.

Sindikati su odlučili da se obrate Međunarodnoj organizaciji rada povodom opstruiranja pregovora o PKU od, kako navode, Ministarstva prosvete.

Reč je o nepoštovanju Konvencije 98, koja se odnosi na primenu principa prava organizovanja i kolektivnih pregovora, koju je Srbija ratifikovala 24. novembra 2000. godine, podsećaju sindikati.

Štrajk prosvetnih radnika u Srbiji počeo je 17. novembra u organizaciji Sindikata radnika u prosveti Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS "Nezavisnost".

Traže da im se ne umanjuje zarada za deset odsto, donošenje PKU i zakon o platnim razredima i platnim grupama.

Drugo polugodište za đake u Vojvodini počinje u četvrtak, 15. januara a u ostatku Srbije u utorak, 20. januara.

 

Izvor: Tanjug