Analiza viškova zaposlenih u upravi do kraja januara

26.12.2014.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izjavila je da će za mesec dana biti gotova analiza koja će pokazati gde u državnoj upravi ima viškova zaposlenih.

 

"To će biti jedna opšta analiza kojom se godinama niko nije bavio, na tome intenzivno radimo i imamo prve rezultate", istakla je ministarka u izjavi za RTS.

Udovički je negirala da je postojala namera da se do kraja ove godine obelodani plan racionalizacije zaposlenih u javnoj upravi, navodeći da je to višegodišnji proces na kome će se raditi u fazama.

Udovički je saglasna da otprilike 27.000 ljudi treba da bude otpušteno iz državne službe, ali kako dodaje, ova brojka se smanjuje i prirodnim odlivom.

Ona je međutim ukazala da će izazov vlade biti da ona radna mesta, koja će i nakon prirodnog odliva morati da se popune, to učini sa ljudima koji već postoje u sistemu, iz delova gde ima viškova.

Udovički, koja je prošle nedelje postavljena za šefa Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, kazala je da je cilj da se siva ekonomija sa sadašnjih 31 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) svede na oiko 25 i da bi to donelo uštede i do 700 miliona evra.

Ona je kazala da je vfažno da sada zaposleni u sudovima i inspekcijama prođu obuke kako bi znali da pravilno procesuiraju one koji se terete za rad "na crno".

"Najvažnija je izgradnja svesti kod građana, da kada traže fiskalni račun, to znači da ulažu u puteve", smatra ministarka Udovički.

Ističe da je pored sive ekonomije, državnoj upravi svakako potrebna promena, ali kako kaže bolja i efikasnija državna uprava ne postiže se preko noći. Ipak, postoji plan kako da se ona reformiše.

Na pitanje zašto nije donet Zakon o platnim razredima, kako je to bilo ranije obećano, Udovički kaže da je to posao veći nego što se očekivalo. Ministarka je najavila da će do kraja marta biti urađen nacrt zakona na osnovu koga će sa socijalnim partnerima i ministarstvima moći da se pregovara oko uvođenja platnih razreda, kako bi se prema njenim rečima "sagledalo šta je to pravedno i koliko svaki posao treba da vredi".

 

Izvor: Beta, RTS, Tanjug, B92