Plate važnije od unapređenja obrazovanja

24.12.2014.

Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i profesor na Poljoprivrednom fakultetu optužuje ministra Verbića da baca novac na unapređenje obrazovanja i udžbenike za đake umesto da ih usmeri na plate prosvetnih radnika.

 

Predstavnici sindikata tvrde da rešenje postoji i da ima novca, ali da nema dobre volje. Oni optužuju Ministarstvo prosvete da godišnje rasipa minimum šest milijardi dinara na, kako kažu, nepotrebne projekte, a da bi se tim novcem rešili svi zahtevi štrajkača.

,,Ministarstvo prosvete daje pare na nepotrebne stvari, a na radnicima štedi. Pet milijardi dinara troši se na raznorazne projekte za obrazovanje, više od 800 miliona odvaja se za subvenciju udžbenika, a svake godine se za sudske troškove plaća između 200 i 300 miliona dinara jer drže direktore škola koji svašta rade, pa izgube na sudu. Dakle, na sve te „stvarčice“ potroši se više od šest milijardi dinara, koliko je dovoljno da se svi naši zahtevi ispune“,  kaže Živanović.

Zbog svega toga, a i zbog odbijanja da pregovara sa štrajkačima, ministar Srđan Verbić nije adekvatan za poziciju ministra, dodaje on.

Još jedan od ogromnih troškova je i članarina u CERN - Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, koja Srbiju godišnje košta milion švajcarskih franaka.

 

Izvor: Fonet, Kurir