Ministarstvo prosvete: U slučaju obustave rada disciplinski postupci

22.12.2014.

Pregovori Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa četiri reprezentativna sindikata prosvete o prekidu štrajka nisu dali željeni dogovor jer izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u javnom sektoru ni jednog trenutka nije bilo realna opcija. Sindikati su ovog vikenda odbili ponudu Vlade Srbije da okončaju štrajk, a da se nastavnicima u Srbiji isplati jednokratna novčana pomoć iz sredstava koja su obezbeđena budžetskim uštedama u poslednjem kvartalu 2014. godine.

„Umesto da kroz saradnju sa Vladom Srbije dođu do rešenja, pa i do isplate ovih sredstava koja bi mnogim nastavnicima značila u vreme praznika, sindikati su odlučili da odbiju dogovor, iako su unapred bili svesni da izuzeće prosvete iz smanjenja zarada ne može biti ostvareno“, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić.

Podsećamo da su svi ostali zahtevi sindikata, koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i platnih razreda, već usaglašeni.

Potpuna obustava rada koju su sindikalne vođe najavile za ponedeljak, 22. decembar predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta. Kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost. Direktori škola su u obavezi da zaštite učenike i obezbede minimum procesa rada, kao i da pokrenu disciplinski postupak protiv onih koji krše zakon.

Osim toga, predviđena je i odgovornost za one koji pozivaju na kršenje zakona.
Zbog toga Ministarstvo prosvete poziva prosvetne radnike da ne prekidaju rad ili da štrajk nastave u zakonskim okvirima, obezbeđujući minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.

Zadatak Vlade Srbije je da pronađe trajno rešenje za težak materijalni položaj prosvetnih radnika. Jedini način da se to uradi pravedno i trajno, i koji bi rešio problem redovnih i višedecenijskih štrajkova u prosveti, je da se uvedu platne grupe i platni razredi u javni sektor.

U Vladi Srbije postoji puno razumevanje za veliki broj problema sa kojima se susreću prosvetni radnici, koji rade veoma značajan i odgovoran posao. Takođe, postoji i velika zabrinutost zbog štete koja se, naročito kroz nezakoniti štrajk, nanosi učenicima u Srbiji.

Pozivamo prosvetne radnike da nezadovoljstvo izražavaju poštujući zakon i tako da ne oštećuju one koji zaista nisu krivi zbog nesuglasica sindikata i Vlade Srbije, odnosno Ministarstva prosvete.

 

Izvor: Ministarstvo prisvete

Ilustracija: Politika