Prosvetari pred generalnim štrajkom

09.12.2014.

Prosvetari danas donose odluku o mogućoj radikalizaciji štrajka, piše Danas. Kako list piše, moguća je i potpuna obustava nastave.

 

Štrajkački odbor, u kome su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, doneće odluku o mogućoj radikalizaciji štrajka, potvrđeno je za list Danas.

Sindikati ne žele javno da objavljuju pojedinačne odluke svojih organa, jer hoće da zauzmu jedinstven stav o tome na koji način bi protest mogao biti radikalizovan.

Prema saznanjima lista Danas, „u igri“ je nekoliko scenarija - jednodnevna obustava nastave, potpuni prekid rada ili nezaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta.

U utorak se nastavljaju i pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru, ali je neizvesno da li će im prisustvovati ministar finansija Dušan Vujović.

"Posle tri nedelje pregovora u goroj smo poziciji nego na početku. Šokantno je da se završava poseban kolektivni ugovor, a da se ne zna kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ta dva dokumenta moraju da budu usaglašena", ističe Jasna Janković, članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da su prosvetni radnici „dovedeni u zabludu“ i da mu se čini da je sve o čemu se pregovaralo prethodnih nedelja „bačeno u vodu“.

"Takav utisak smo stekli nakon razgovora koje smo u petak imali sa šefom kabineta i specijalnim savetnikom ministra prosvete. Radna grupa koja se bavila izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja se saglasila da će prednost pri zapošljavanju imati tehnološki viškovi i da će se ukrupnjavati norma ljudima koji su na takozvanoj listi B. Međutim, u petak smo čuli da Ministarstvo prosvete ne odustaje od otvorenih konkursa. Što se mene tiče, pristaću na svaku radikalizaciju štrajka", kaže Brajković.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije održao je sastanak tokom vikenda, ali niko iz tog sindikata nije želeo da saopšti zaključke pre nego što se usaglase stavovi zajedničkog Štrajkačkog odbora.

Jasna Janković kaže da je radikalizacija izvesna, ali da će sindikati dati još jednu priliku ministarstvima prosvete i finansija da se na pregovorima „uozbilje“.

"Nećemo pokleknuti, niti odustati od naših zahteva. Ovo je poslednja odbrana dostojanstva prosvetnih radnika i obrazovanja u Srbiji", poručuje Jankovićeva.

Ona ističe da je štrajk stabilan i da u njemu učestvuje 430 škola, članica Unije. Glavni odbor Unije pozvao je i ostalih 130 škola da se priključe protestu ili da predsednici sindikata daju ostavke u roku od sedam dana, što predviđa Statut tog sindikata.

"Bićemo blagonakloni samo prema onima koji rade u školama gde je teško organizovati štrajk. Takve su muzičke i specijalne škole. U ostalim slučajevima nema razloga da pravimo kompromis, jer je ovo ozbiljna borba. Nedopustivo je da pojedini predsednici sindikata bojkotuju odluku Glavnog odbora, ali ne oklevaju da im se poveća osnovica za 12 odsto zato što su na toj funkciji", kaže Jankovićeva.

Radomir Šojanović iz Sindikata obrazovanja Srbije ističe da je Predsedništvo te sindikalne organizacije donelo odluku da se nastavi štrajk, a takav stav je zauzeo i Izvršni odbor Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

"Štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta se nastavlja do potpisivanja sporazuma, kojim se mora oročiti uvođenje platnih razreda u javni sektor. U sporazum moraju ući i pojedini članovi iz posebnog kolektivnog ugovora i zakona, što se pre svega odnosi na tehnološke viškove, odnosno da nema novih zapošljavanja dok se ne angažuju zaposleni koji su u sistemu", izjavio je za Danas Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.

 

Izvor: Danas, B92