Unija poslodavaca podržava rad ministra privrede

21.01.2014.

Nakon juče održane sednice kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Unija poslodavaca Srbije ostala je pri stavu da je u cilju oporavka privrede, oživljavanja privredne aktivnosti i povećanja zaposlenosti u Srbiji neophodno hitno usvajanje izmena četiri važna sistemska zakona - Zakona o stečaju, Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o radu, Zakona o privatizaciji.

,,Ovim putem želimo da obavestimo javnost u Srbiji da je stav Unije poslodavaca Srbije sasvim suprotan napisima koji su se juče pojavili u nekim medijima – umesto ostavke privreda očekuje od ministra Radulovića da ne posustane i da nastavi sa svojim radom na uređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

U cilju poboljšanja uslova poslovanja i davanja podrške za neophodne reforme, Beograd će danas i sutra posetiti generalni sekretar Svetske organizacije poslodavaca (g. Brent Wilton) koja predstavlja najveću organizaciju privatnih investitora na planeti i okuplja glavne poslodavačke organizacije u 143 zemlje sveta.

 Izostanak promene četiri navedena zakona dovešće do daljeg sunovrata privrede u Republici Srbiji i povećanja sive zone, jer je poslovanje u Srbiji, bez ovih nasušnih promena, izuzetno otežano i birokratizovano. Privreda Srbije izgubila je skoro 300 000 radnih mesta od 2008. godine do danas, a u 2013. godini zabeležen je i dodatni pad prometa u maloprodaji od 5,5 odsto, što vodi u dalje smanjenje prihoda domaćih preduzeća, pad industrijske proizvodnje namenjene tržištu Srbije i nove gubitke radnih mesta u privredi. Baš zato je važno da se četiri sistemska zakona promene i na taj način poslovanje u Srbiji oslobodi brojnih suvišnih administrativnih procedura i nameta i troškova koji iz njih proizilaze. Tako će se preduzećima u Srbiji omogućiti da umesto što im značajan deo prihoda pojede birokratija, ta sredstva budu utrošena za ulaganje u posao, kupovinu sirovina, mašina, opreme i alata za proizvodnju, podizanje nivoa i proširenje ponude usluga, ulaganje u marketing, itd, što će dovesti i do zapošljavanja radnika neophodnih da izvrše te poslove.

 Svi činioci u društvu, bili oni predstavnici političkih stranaka, sindikata ili drugih organizacija koji smatraju da je bez ovih promena moguće obezbediti održiv ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, snosiće direktnu odgovornost za dalje zatvaranje firmi u Srbiji, pad zaposlenosti i snižavanje životnog standarda svih građana. Politika zasnovana na rasipništvu u javnim preduzećima i javnom sektoru koja se finansira zaduživanjem države ima za rezultat da je prosečna zarada u Srbiji izjednačena sa prosečnom zaradom u Albaniji i Makedoniji i da se naša zemlja nalazi na evropskom dnu po životnom standardu stanovništva. Isključivu odgovornost za ovo snosi visok procenat korupcije i kriminala, nagomilana birokratija i prekomereno stranačko zapošljavanje u javnom sektoru, potpomognuto stavovima sindikata koji se nikada nisu javno pobunili protiv stranačkog zapošljavanja, niti korupcije u javnim nabavkama u javnim preduzećima.

 Zbog svega navedenog smatramo da su potezi Ministarstva privrede Republike Srbije na promeni četiri sistemska zakona opravdani i neophodni, a posebno podržavamo aktivnosti usmerene na kontrolu rada javnih preduzeća kroz koja su država i njeni građani decenijama sistematski pljačkani. Unija poslodavaca Srbije kao predstavnik privrede smatra da se u javni sektor i javna preduzeća pod hitno moraju uvesti principi menadžerskog upravljanja i efikasnosti po kojima rade i uspešne privatne firme u Srbiji i da je to jedini način da se prelomi gordijev čvor sistemske korupcije i rasipništva.``

Izvor: Unija poslodavaca Srbije