Vulinovo ministarstvo podelilo novac sumnjivim organizacijama

27.11.2014.

Ministarstvo rada i socijalne zaštite, na čijem čelu je Aleksandar Vulin, podelilo je sumnjivim organizacijama novac sa konkursa namenjenog razvoju usluga socijalne zaštite.

 

Kako piše Blic, od 122 udruženja koja su prošla na konkursu, polovina, odnosno 61 organizacija osnovana je ove godine.

U "Konekti", mreži pružalaca usluga socijalne zaštite, navode da konkurs mora biti poništen. - Obavezan zahtev je bio da udruženja imaju iskustvo i da podnesu godišnji izveštaj. Čak 31 organizacija osnovana je samo mesec dana pre raspisivanja konkursa, dok je nekoliko osnovano i nakon raspisivanja konkursa 27. oktobra, što znači da postoje tek tri sedmice - kažu u Konekti za ovaj list.

Tu je tek početak neregularnosti. Čak 70% novoosnovanih organizacija se ne bavi socijalnom zaštitom. Takođe, imena istih ljudi ponavljaju se na čelu istih organizacija poput Dejana Tomića, Bojana Radosavljevića ili Vladimira Savića, navodi Blic.

U Ministarstvu rada kažu da je komisija bila zadužena za izbor projekata, a ne njihov rad. - Ja nemam pravo da utičem na izbor projekata koji će biti finansirani. Zbog svega smo se obratili Državnoj revizorskoj instituciji i pozvali ih da provere ovaj, ali i konkurse koje je moje ministarstvo organizovalo i prethodnih godina - rekao je Vulin.

Inače, ukupan budžet za konkurs iznosio je 226 miliona dinara, a svaka organizacija dobila je skoro dva miliona.

 

Izvor: Radio 021