Smanjena nezaposlenost među mladima

24.11.2014.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) znatno je smanjen broj osoba starosti do 30 godina, a ukoliko Anketa o radnoj snazi za poslednji kvartal bude pokazala da je stopa nezaposlenosti ostala ispod 20 odsto, to će biti dobar rezultat rada Vlade Srbije i svih onih koji utiču na pozitivna kretanja na tržištu rada, rekao je danas direktor NSZ Zoran Martinović.

 

Martinović je za Tanjug izjavio da je u odnosu na oktobar prošle godine, kada je broj mladih na evidenciji NSZ iznosio preko 206.500, sada broj nezaposlenih do 30 godina smanjen za pet procenata i iznosi 196.247.
"S druge strane, ako posmatramo podatke iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti lica starosti između 15 i 24 godine iznosila je preko 50 odsto u prvoj polovini ove godine, što znači da je svaka druga radno aktivna osoba u toj dobi bila nezaposlena. Sada je i taj procenat smanjen - na 41,7 odsto, što doprinosi pozitivnim trendovima koji u poslednje vreme karakterišu tržište rada", rekao je Martinović.

Komentarišući podatak da je stopa nezaposlenosti pala, Martinović je kazao da je na to, pre svega, uticala inspekcijska kontrola primene propisa o radu, koja je dovela do normalizacije radno-pravnog statusa.

Uticali su i sezonski poslovi, ali je evidentno da je zabeležen veći broj zapošljavanja u odnosu na 2013. godinu, znatno smanjena stopa nezaposlenosti, kao i broj lica koja se nalaze na evidenciji NSZ.

Martinović je rekao da je poslednja Anketa o radnoj snazi, koju je sproveo Republički zavod za statistiku za treći kvartal, pokazala da je stopa nezaposlenosti spuštena ispod 20 odsto i da u ovom trenutku iznosi 17,6 odsto, što je najniže u poslednjih nekoliko godina.
"Stopa je niža za 3,2 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine", kazao je Martinović i podsetio da je stopa nezaposlenosti u aprilu 2012. godine iznosila 26 odsto.

Direktor NSZ se osvrnuo i na najtraženija zanimanja, navodeći da na tržištu rada u Srbiji posao najlakše nalaze IT stručnjaci, elektroinženjeri, stručnjaci za finansije, računovodstvo, kuvari, varioci...
"Nezaposleni sa ovim zanimanjima najčešće ne čekaju dugo na posao, ali ne možemo iz toga izvući generalno pravilo, jer bi to značilo da neke struke treba favorizovati u odnosu na ostale", kazao je Martinović.

Nažalost, ima mnogo više zanimanja koja su suficitarna - maturanti gimnazije, neki profili poljoprivredne struke, metalske struke, zanati koji su prevaziđeni i ne mogu više naći svoje mesto na tržištu rada. Martinović smatra da je nephodno da se obrazovni sistem u većoj meri uskladi sa potrebama tržišta rada.

Na evidenciji NSZ trenutno su 741.362 lica, što je u odnosu na februar manje za 52.000 lica.

Da podsetimo, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je ranije, prilikom predstavljanja rezultata rada svog ministarstva u prethodnih šest meseci, da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine biti ispod 20 odsto.
"Stvari se menjaju, možda ne dovoljno brzo, ali se ipak menjaju nabolje", rekao je Vulin, ukazujući da je konstatovan pad nezaposlenosti, čemu je doprineo novi Zakon o radu, kao i povećana aktivnost inspekcije rada.

 

Izvor: Tanjug