Advokatska komora pokreće postupak referenduma i narodne inicijative

20.11.2014.

Advokatska komora Srbije (AKS) najavila je danas da će pokrenuti postupak referenduma i narodne inicijative u vezi sa Zakonom o javnom beležništvu i setom pratećih zakona, zbog čijih su odredbi advokati pre dva meseca obustavili rad.

Komora će početi prikupljanje 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i 30.000 za građansku inicijativu za izmene zakona i predati urgencije Ustavnom sudu koje će pojedinačno podneti svi advokati.

Prema odluci Upravnog odbora, Advokatska komora Srbije na taj način želi od građana Srbije da dobije mišljenje o svim pitanjima koja su razlog protesta advokata.

AKS je saopštila da će pred nadležnim sudom pokrenuti sudski postupak za poništaj registracije Društva advokata Srbije osnovanog 17. novembra.

AKS će u saradnji sa Advokatskom komorom Vojvodine 25. novembra organizovati okrugli sto u Sremskim Karlovcima posvećen aktuelnim problemima advokature i javnog beležništva.

AKS će 1. decembra u Beogradu organizovati okrugli sto o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Članovi Advokatske komore Srbije štrajkuju od 17. septembra zahtevajući umanjenje paušalnog poreza i izmene više zakona kojima bi se sprečila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike".

Iz Advokatske komore saopšteno je večeras i da se neće smatrati povredom utvrđenih Pravila postupanja tokom obustave rada poseta pritvorenim licima, kao i sačinjavanje podnesaka u cilju sprečavanja gubitka prava, a kada se predlaže i obrazlaže ukidanje pritvora i štite prava dece i drugih ranjivih grupa kao što su stara lica, invalidi, lica izložena nasilju u porodici, te pripadnika nacionalnih manjina u slučaju diskriminacije.

U tim slučajevima, kako se dodaje, advokat je dužan da na osnovu Kodeksa profesionalne etike advokata, komori čiji je član "dostavi podnesak koji je sačinio i dokaze koji potvrđuju njegovu opravdanost u skladu sa uslovima navedenim u ovim pravilima".

 

Izvor: RTV, Beta