Radnici IMT počeli štrajk

18.11.2014.

Zaposleni u Industriji mašina i traktora (IMT) u Beogradu započeli su danas štrajk zahtevajući isplatu 12 zaostalih plata.

Poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u IMT Vidoje Šćepović je agenciji Beta rekao da zaposleni u IMT zahtevaju i povezivanje staža, pre svega za one radnika koji do kraja godine treba da odu u penziju.

Šćepović je rekao da je od maja prošle godine, kada je država preuzela upravljanje IMT i 95 odsto vlasništva udvostručen broj neisplaćenih zarada radnicima sa šest na dvanaest i da je smanjen obim posla.

On je podsetio da je IMT u procesu restrukturiranja i rekao da se, po informacijama poslovodstva, do sada prijavilo sedam investitora zainteresovanih za tu fabriku.

"To nam daje jedinu nadu da će se nešto popraviti u IMT", rekao je Šćepović.

Predstavnici sindikata zaposlenih u IMT pre nešto manje od mesec dana uputili su pismo premijeru Aleksandru Vučiću kojim su tražili da se hitno smeni kompletno rukovodstvo i predsednik Skupštine IMT zbog lošeg stanja u fabrici, rasta zaduživanja i sukoba interesa najvišeg rukovodioca.

IMT je u 2013.godini proizveo 460 traktora, a u prvih devet meseci ove godine 190 traktora.

Skupština IMT je 9. maja 2013. godine izabrala Nadzorni odbor koji je za generalnog direktora IMTa imenovao Zorana Radosavljevića, koji je kako tvrde, istovremeno i generalni direktor IMR Rakovica.

 

Izvor: B92, Beta