Verbić: Prosvetni radnici neće biti izuzeti od smanjenja plata

18.11.2014.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je u Kažiprstu B92 da prosvetni radnici neće biti izuzeti od smanjenja plata.

 

"Nezadovoljstvo je očekivano i opravdano, kao i mnogih u ovoj zemlji. Imali smo štrajk prosvetnih radnika pre mesec dana, imali smo ga i krajem prethodne školske godine i kada pogledate vidite da je lista zahteva sve kraća i kraća. Sada se zahtevi svode na jedan, koji ne možemo da ispunimo. Izuzimanje od smanjenja plata nije moguće", rekao je Verbić.

Članovi četiri reprezentativna sindikata u prosveti od danas štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta. Prema podacima sindikata, štrajkuje oko 60 odsto škola.

Ministar Verbić kaže da se, prema podacima Ministarstva prosvete, štrajkuje u 37 odsto škola.

On je rekao i da podržava zahteve o uvođenju platnih razreda za prosvetne radnike, ali je, kako je rekao, rano da se procenjuje da li će oni dovesti do povećanja plata nastavnika i profesora.

"Prvo moramo da formiramo platne grupe, onda će onima koji su sada zakinuti, prvo biti povećane plate", kaže Verbić.

Verbić navodi i da od skraćenja časova štetu imaju smao đaci.

"Časovi od 30 minuta su katastrofa. To se ne može nadoknaditi. Nezadovoljstvo se pokazuje na drugi način, transparentima, a ne tako da se radi na štetu đaka", kaže Verbić, koji je dodao da će predložiti izmenu Zakona o štrajku kojim bi se sprečilo skraćenje časova kao oblik štrajka.

Povodom blokade rada Filozofskog fakulteta, koja traje već mesec dana, Verbić je rekao da se rešenje za sada ne nazire.

"Taj protest predugo traje i ne postoje racionalni razlozi zašto on traje. U ovom trenutku nemamo predlog rešenja. Zabrinuti smo za odvijanje ove školske godine i moramo da zaštitimo studente koji žele da studiraju. Ne znam kako. Možda razmeštanje studenta na druge fakultete", rekao je Verbić.

 

Izvor: B92