IMT najavljuje generalni štrajk

15.11.2014.

Zaposleni u Industriji mašina i traktora (IMT), koji već nekoliko dana organizuju jednočasovni štrajk upozorenja.

 

Za ponedeljak 17. novembar najavljuju generalni štrajk i obustavu rada zbog toga što im se duguje 12 zarada i četiri naknade za prevoz, izjavio je glavni poverenik ASNS u IMT Vidoje Šćepović.

On je za Tanjug kazao da se od 7. novembra u preduzeću svakodnevno odvija jednočasovni štrajk upozorenja koji organizuju tri reprezentativna sindikata ASNS, Naš sindikat i Nezavisnost.

Zahtevi sindikata su da se isplate zarade do pronalaska strateškog partnera, povezivanje radnog staža zaposlenima koji do kraja godine ispunjavaju uslov za odlazak u penziju i overa zdravstvenih knjižica.

Šćepović je naveo da se zaposlenima duguje 12 zarada i četiri naknade za prevoz. On je napomenuo da su zaposleni od oktobra do danas primili samo jedan minimalac od oko 10.000 dinara zaključno sa naknadom za prevoz.

Šćepović je najavio je generalni štrajk od ponedeljka, 17. novembra ukoliko uprava preduzeća ne ispuni zahteve do tada. On je kazao da se proizvodnja i sada odvija smanjenim kapacitetima i da je problematično što nema izvesnosti u poslovanju.

Inače, predstavnici sindikata zaposlenih u Industriji mašina i traktora IMT pre nešto manje od mesec dana uputili su pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću u kome su ga upoznali sa teškim i lošim stanjem u fabrici i zatražili da se hitno smeni kompletno rukovodstvo i predsednik Skupštine IMT.

Kao razloge su tada naveli dodatno značajno zaduživanje preduzeća u restruktuiranju prema dobavljačima, sukob interesas najvišeg rukovodioca, nestručnost u pregovorima za moguću privatizaciju IMT, nepotizam, povećanje dugovanja prema radnicima.

IMT je u 2013.godini proizveo 460 traktora, a u prvih devet meseci ove godine 190 traktora.

U maju 2013. godine, država je postala većinski vlasnik kapitala IMT- 95 odsto, a Skupština IMT je 9.maja 2013.godine izabrala Nadzorni odbor koji je za generalnog direktora IMT- a imenovao Zorana Radosavljevića, koji je kako tvrde, istovremeno i generalni direktor IMR Rakovica.

 

Izvor: B92, Tanjug