Od ponedeljka ponovo štrajk prosvetara

14.11.2014.

Dok se ne ispune zahtevi četiri reprezentativna sindikata da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, od ponedeljka školski časovi trajaće 30 minuta.

 

Finansijski problemi ponovo ugrožavaju obrazovanje u Srbiji, a štrajk će, kako najavljuju sindikati, trajati sve do ispunjenja zahteva, a 80 posto prosvetnih radnika će ga podržati.

"Ono za šta se mi zalažemo je to da onaj novac koji država Srbija daje onima koji za nju rade - državnim službenicima - uravnoteži. Samo da kažem da će naša plata biti ispod 39.000 dinara, da nije povećana od 2008. godine i kada se govori o javnom sektoru, to se ne odnosi na prosvetne radnike", kaže Jasna Janković iz Unije sindikata.

"Ovde piše da smanjenje kreće od novembra meseca, novembarska plata će biti smanjena, a smanjena plata će se realizovati u decembru. Nije samo 10 odsto, koliko oni najavljuju, ima radnika koji imaju veću obitelj, ako mu se minuli rad već smanjio, to je već 14 odsto", kaže predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović.

Plate nisu jedini razlog za nezadovoljstvo prosvetara.

Predsednik Unije sindikata Slobodan Brajković tvrdi da većina direktora pripada vladajućim partijama i da se za radno mesto u pojedinim školama plaća i do 5000 evra.

"Tražimo i da otpočnu razgovori o Zakonu o obrazovanju, jer ministar prosvete (Srđan Verbić) planira da nam ukine zapošljavanje tehnoloških viškova, kao i zapošljavanje po konkursu. To je pretnja od strane direktora i ministra, jer mi smo direktorima ušli u biznis. Svaki direktor gleda da prima nekog sa strane", tvrdi Brajković.

Na pitanje da li će štrajkom biti onemogućeno da se okonča prvo polugodište, predstavnici sindikata nisu mogli da odgovore, jer tvrde da sve zavisi od ministarstva i vlade.

Dnevni boravak za decu radiće bar prve nedelje štrajka.

 

Izvor: B92