Najavljeno rešenje problema za 640 državnih firmi

14.11.2014.

Vujović je izjavio da program reformi neće biti lak, ali da u Vladi Srbije postoji rešenost za uspeh i najavio rešenje problema za 640 državnih preduzeća.

 

Vujović je rekao da 10 odsto, koliko su smanjene plate u javnom sektoru i penzije, nije mnogo za izlazak iz ove situacije, ali je mnogo onima kojima je smanjeno.

Prema njegovim rečima, više neće biti "skandalozne neodgovornosti" da se privremena dobit trajno podeli kroz podizanje plata i penzija, jer to ne može da se izdrži.

Privremena dobit, kaže, mogla bi da se podeli samo kroz trinaestu platu ili penziju.

Vujović je rekao da se čeka i na rešenje problema 640 državnih preduzeća, navodeći da i radnici moraju da znaju da ako nisu 20 godina dobro igrali, od toga treba da odustanu i da puste "svoju decu da rade".

On je naveo da Srbija trenutno ima 10,7 milijardi evra devizne likvidnosti i više od dve milijarde fiskalne likvidnosti.
"Mi bismo mogli da pozajmimo još malo novca i da čekamo da se stvari razvijaju dobro po nas do kraja mandata, ali mi to ne želimo jer znamo da je krajnji trenutak da završimo reforme za koje se govori da su pri kraju još od kad sam ja studirao", rekao je Vujović.

Naveo je da očekuje aranžman sa MMF, ali, kako kaže, ne zato što nam su nam pare mnogo potrebne jer već imamo poverenje investitora koji bi nam taj novac obezbedio.
"Investitori žele da ulažu i pre potpisivanja aranžmana sa MMF-om jer je kod nas odnos prinosa i rizika dobar, rizik pada a i prinos će padati", rekao je Vujović.


Domaće firme ubuduće u prednosti na tenderima

Vujović je najavio da će u javnim nabavkama ubuduće domaće firme imati prednost na tenderima u odnosu na strane ukoliko nude iste uslove.
"Želimo da promenimo javne nabavke tako što će domaća preduzeća pri jednakim uslovima imati prednost u odnosu na strana, a ne 15 odsto veću cenu, kao što danas imaju.To je neracionalno", izjavio je on.

On je naglasio da će "domaće (firme) dobiti na tenderu ako uspeju da ponude iste uslove kao strani ponuđači". Vujović izrazio očekivanje da će vlada prilikom planiranja budžeta za narednu godinu osim smanjenja plata i penzija, moći da računa na naknadne efekte i od smanjenja svih ostalih troškova, uključujući i javne nabavke.

 

Izvor: Tanjug