Radnici Utve prete štrajkom

13.11.2014.

Radnici pančevačkog preduzeća Utva avioindustrija održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih zarada za septembar.

 

Nezadovoljni radnici su zapretili da će u ponedeljak, 17. novembra stupiti u generalni štrajk ako do kraja ove sedmice ne dobiju plate.

"Svakog meseca se kašnjenje isplate zarada povećava za po 10 dana, pa ćemo u januaru imato dve neisplaćena primanja, a ovim štrajkom smo hteli da to sprečimo", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Utve Slobodan Kostić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, direktor radnicima stalno priča kako imamo ugovorene poslove za Irak za koji Utva radi rezervne avionske i helikopterske delove, za održavanje aviona njihove armije i slične poslove u Burmi, ali, ako je istakao, "radnici od toga nemaju ni dinara za plate".

Kostić je dodao da Jugoimport SDPR duguje veliki novac na ime deviznih dnevnica radnicima koji su prethodnih meseci radili u Iraku.

Ta državna kompanija, koja se bavi trgovanjem naoružanjem, od 2008. upravlja Utvom avioindustrijom i ugovara poslove pančevačke fabrike za domaće i strane kupce.

 

Izvor: B92, Beta