Subvencije u poljoprivredi neizmenjene nakon rebalansa

13.11.2014.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević - Bošković izjavila je večeras da planirane subvencije za poljoprivredu i premije, nakon rebalansa budžeta nisu smanjene i biće isplaćene u skladu sa važećim zakonom o podsticajima u poljoprivredi do kraja godine.

 

Ona je najavila da će u budžetu za narednu godinu predložiti Ministarstvu finansija, vladi i Narodnoj skupštini, da i dalje budu isplaćivane i subvencije i premije za poljoprivredi. Predlog je da subvencije u biljnoj proizvodnji budu 100 evra po hektaru, a da premije za mleko ostanu sedam dinara po litru kao i ove godine.

Ona je, učestvujući u programu RTS-a, rekla da će parlamentu predložiti da kriterijum za ostvarivanje prava na subvencije u biljnoj proizvodnji bude 20 hektara zemlje koja se obrađuje, a ne 100 hektara kao do sada. To znači da svi oni koji imaju 50, 60 ili 100 hektara i više dobijali subvencije za 20 hektara obradive zemlje.

Bogosavljević - Bošković, koja je danas razgovarala sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju i planovima u poljoprivredi Srbije, rekla je da je Vlada Srbije i bez MMF-a svesna da se sredstva iz agrarnog budžeta moraju racionalno trošiti i to više nego pre, pri čemu se moraju pažljivo pratiti efekti uloženih sredstava države.

Ministarka poljoprivrede je prenela analizu Fonda za hranu Ujedinjenih nacija da se u narednih 10 godina očekuju stabilne cene i ponuda hrane na svetskom tržištu.

Izvršni direktor Denjub Fud grupe Slobodan Petrović ocenio je da je smisaop subevncija da se poljoprivredni proizvodi učine dostupni potrošačima u Srbiji i ocenio da izdvajanje od pet odsto iz republičkog budžeta za subvencije u agraru nije dovoljno, jer je poljoprivreda izvozna šansa Srbije.

Petrović je rekao da subvencije za mleko ne treba davati svima u jednakom iznosu, već prema kvalitetu proizvoda i napomenuo da ove godine Srbija prvi put ima velike tržišne viškove mleka, koje može da plasira u Rusiju, zbog čega proizvođačima treba pomoći da što pre dobiju izvozne dozvole.

Kada je reč o državnoj poljoprivrednoj zemlji, Petrović smatra da bi primarnim poljoprivrednim proizvođačima treba davati u zakup na najmanje pet godina, sa mogućnošću produženja tog zakupa.

Komentarišući pad cene hrane u Srbiji, Petrović je ocenio da je to odraz kupovne moći sanovništva, ali dugoročno nije dobro za proizvođače prehrambenih proizvoda.

Predsednik Društva agroekonomista Miladin Ševarlić smatra da bi smanjenje subevncije u poljoprivredi trebalo amortizovati definisanjem prioriteta u poljoprivredi. On je ocenio da je utopija stav da će samo premijema za mleko biti podignuta proizvodnja mleka u Srbiji, koja iznosi oko tri hiljade litara po grlu, a to je jedna trećina proseka u EU.

Zbog toga Srbija mora brže pristupiti i koristiti sredstva iz pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu da bi se poboljšalo stanje u domaćem agraru, poručio je Ševarlić.

 

Bogosavljević Bošković sa sa predstavnicima MMF-a

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodila Zuzana Murgasova, i tom prilikom navela da je povećanje konkuretnosti prioritetan cilj u procesu evropskih integracija.

Ministarka je istakla značaj sektora poljoprivrede i prehrambene industrije za ekonomiju Srbije, izazove s kojima se ta grana privrede trenutno suočava, kao i potencijalima koje na pravi način treba iskoristiti, vodeći računa o malim poljoprivrednim
proizvođačima, navedeno je u saopštenju.

Ona je ukazala da je povećanje konkuretnosti tog sektora jedan od prioritetnih ciljeva u procesu evropskih integracija.

Predstavnici MMF su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva o potencijalima u razvoju sektora poljoprivrede u narednom periodu, potrebe za ulaganjima i stranim direktnim investicijama u poljoprivredno - prehrambeni sektor Srbije, kao i potrebe za ulaganjima i unapređenjem sektora životne sredine.

Predstavnici Ministarstva su upoznali delegaciju MMF sa izazovima sa kojima se suočavaju u oblasti zaštite životne sredine i neophodnosti investiranja u taj sektor u narednom periodu kako bi se dostigli visoki evropski standardi.

Kako je navedeno, obezbeđivanje održivog finansiranja zaštite životne sredine i velikih infrastrukturnih projekata je ključni prioritet kome Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i vlada u ovom trenutku posvećuju najveću pažnju.

 

Izvor: Tanjug