Notar priznao da je zaradio 10 hiljada evra za mesec dana

11.07.2014.

Danilo Dozet, jedan od četiri notara u Nišu, ispričao je za „Blic“ da je u septembru, od kada je počeo da radi, imao promet od 10.000 evra.

 

Međutim, kako on kaže, nisu tačne glasine o enormnim zaradama javnih beležnika jer od pomenute sume treba platiti porez, lokal i zarade za zaposlene. Iako Dozet nije precizirao kolika mu je tačno zarada, kada se od 10.000 evra oduzmu svi ti troškovi, ispada da plata notara ne može biti manja od 5.000 evra.

- Bilo je dezinformacija da je neki notar zaradio 180.000 evra za mesec dana. To jednostavno nije moguće. Ja sam u septembru imao promet od 1,2 miliona dinara ali od tog iznosa treba odbiti 20 odsto za PDV i 10 odsto po osnovu poreza na dobit a od ostatka platiti zarade sa doprinosima za četvoro zaposlenih i troškove poslovnog prostora. - priča Dozet za „Blic“.

On nije mogao da precizira tačan broj predmeta koje je obradio od septembra do danas, ali je potvrdio da je za dva meseca u njegovoj kancelariji sačinjeno oko 170 javnobeležničkih zapisa.

Kako „Blic“ saznaje, prva analiza rada notara pokazuje da su oni od septembra do novembra uradili ukupno 35.000 overa i 16.000 zapisa. Građani će, izmenama zakona o javnom beležništvu, moći sami da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti pa će tako kod notara plaćati samo overu ugovora. To znači da će proći čak 40 odsto jeftinije nego građani koji su kod notara morali da plaćaju i sastavljanje i overu ugovora. Međutim, kako nezvanično saznajemo, povraćaj novca nije moguć.

Advokati u Srbiji ne rade već 55 dana, a najviše se bune zato što je država notarima dala monopol da overavaju i sastavljaju ugovore. Iako je u početku delovalo da ministar Nikola Selaković neće odgovoriti advokatima ni na jedan zahtev, na kraju je ipak popustio i notarima oduzeo monopol oko sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.
 
Inače Ministarstvo finansija dostavilo je juče Advokatskoj komori Srbije predlog o paušalnom oporezivanju advokata za 2014. godinu. Prema tom predlogu, povećanje i poreza i doprinosa u odnosu na prošlu godinu iznosilo bi do 10 odsto.

 

Izvor: Blic