Kulminirao štrajk u Javoru

06.11.2014.

Štrajk radnika konfekcije Javor, koji traje više od meseca dana kulminirao je danas izlaskom pred zgradu ivanjičke opštine.

 

Radnici nisu primili platu tri meseca, nepovezan im je radni staž i nemaju overene zdravstvene legitimacije zbog čega su došli, kako navode, do prosjačkog štapa.

Radnici, njih oko 300, vidno ogorčenih tražili su da se u rešavanje njihovih problema uključi predsednik opštine Milomir Zorić.

On je predložio zaposlenima da se u tom preduzeću prvo reši pitanje direktora, budući da je dosadašnji v.d Nebojša Goranović podneo ostavku koju je prihvatio Nadzorni odbor. Zorić je, između ostalog, rekao radnicima da napismeno dostave svoje zahteve koji će biti prosleđeni nadležnim ministarstvima.

"Sledeće sedmice biće održan sastanak o preduzećima u restrukturiranju. Važno je da se sada, nakon ostavke direktora, postavi novi rukovodilac koji treba da sagleda mogućnosti za isplatu ličnih dohodaka", naveo je Zorić u svom obraćanju.

Radnici kažu da je osnovni problem to što nisu primili plate za avgust, septembar i oktobar. Takođe, navode, da im naknade za bolovanje, onih koji su bili bolesni, od prošle godine nije isplaćena. Ukinut im je prevoz, a od prekjuče su ostali i bez grejanja.

Zaposleni su potencirali da se ispita dosadašnje poslovanje ove fabrike, jer, kako ističu, problem je u preduzeću prisutan nekoliko godina.

"Radim 34 godine u Javoru, a sada sam doživela da nemam novac da odem kod lekara. Ovakvo stanje ne možemo da izdržimo i neko mora voditi računa o nama jer živimo u ovoj opštini. Šta bi bilo kada Zorić ne bi primio platu samo za jedan mesec", jada se jedna od radnica.

Po okončanju protesta, predstavnici zaposlenih su zajedno sa predsednikom opštine, otišli u njegov kabinet da sačine zahteve koji će biti upućeni nadležnim ministarstvima, a štrajk će i dalje nastaviti.

"Javor" je osnovan 1948. godine, a osamdesetih godina izrastao je u jedno od najvećih preduzeća u domaćoj tekstilnoj industriji. Zapošljavao je 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom bivše SFRJ, a danas ih ima svega oko 550. U "zlatnim danima" godišnja proizvodnja je dostizala 10 miliona proizvoda, najviše košulja i tri miliona metara svilene tkanine.

 

Izvor: B92, RTS, Tanjug