Pismo sindikata Odbrambene industrije ministru Gašiću

06.11.2014.

Problemi sa kojima se suočavaju naše fabrike uvećavaju se, te je neophodno da hitno organizujete sastanak sa nama, poručuju iz fabrika Odbrambene industrije

 

Kraj novembra, koji ste predvideli za susret sa sindikalnim organizacijama preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS), neprihvatljiv je iz više razloga, a posebno zato što će u međuvremenu mnogi problemi da budu rešeni na štetu radnika - navodi se u pismu koji su ministru odbrane Bratislavu Gašiću uputili sindikati fabrika grupacije OIS.

Grupaciju čine Zastava oružje, Prvi partizan iz Užica, Sloboda iz Čačka, Krušika iz Valjeva, Prva iskra iz Bariča i Milan Blagojević iz Lučana.

Sindikati podsećaju ministra da su godinama unazad radili na očuvanju fabrika OIS-a i na zaštiti prava i interesa zaposlenih, te da su zahvaljujući tome preduzeća Odbrambene industrije Srbije i opstala.

U očekivanju hitnog sastanka, verujemo da nećemo biti primorani da koristimo sredstva sindikalne borbe. Posebno smo zabrinuti zbog predloženog načina rešenja statusa društvenog kapitala u našim firmama, kao i inicijative za umanjenje zarada zaposlenima u fabrikama OIS, koje su svrstane u javna preduzeća, iako tu nikako ne pripadaju. Istovremeno, važno nam je i ko će u narednom periodu rukovoditi našim preduzećima. Poučeni primerom valjevačkog Krušika, gde je lošim kadrovanjem preduzeće dovedeno u nezavidan položaj, želimo da sprečimo takvu mogućnost i u ostalim fabrikama OIS-a, ističe se u obraćanju sindikalnih organizacija najznačajnijih domaćih vojnih fabrika ministru Bratislavu Gašiću.

 

Izvor: B92, Danas