Javna preduzeća NIS-u duguju oko 60 milijardi dinara

05.11.2014.

Naftna industrija Srbije ostvarila je za prvih devet meseci ove godine neto dobit od 21 milijardu dinara, što je za 33 odsto niže nego u istom periodu 2013.

 

Taj podatak se odnosi na grupu NIS, koja obuhvata NIS a.d, kćerke firme i zavisna društva, a kako se navodi u saopštenju kompanije, pogoršanje spoljnih ekonomskih uslova imalo je negativan uticaj na finansijske pokazatelje NIS-a.

Među negativnim faktorima koji su uticali na nacionalni energetski sektor preovladavali su devalvacija kursa domaće valute prema dolaru i evru, stagnacija tražnje na tržištu naftnih derivata, kao i globalni pad cena ugljovodonika. Osim toga povećan je porez na profit za velike investitore, navodi se.

U istom periodu, NIS grupa je ostvarila operativnu dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije od 47,3 milijarde dinara.

Komentarišući rezultate rada NIS-a za devet meseci 2014. godine generalni direktor kompanije Kiril Kravčenko je kazao da je "ekonomska situacija u kojoj danas posluje NIS, kao što smo i predvideli, znatno je gora od prošlogodišnje". "Negativna dinamika primetna je u svim ključnim faktorima – od cena osnovnih energenata do povećanja potraživanja. U cilju očuvanja konkurentnosti i stabilnosti poslovanja mi ulažemo dodatne napore na povećanju unutrašnje efikasnosti i kontroli izdataka i proizvodnih troškova, koji su već počeli da daju opipljive rezultate. Radimo na prilagođavanju srednjoročnih planova razvoja NIS-a savremenim uslovima tržišta, polazeći od stanja u privredi Srbije i spoljne konjukture“, naveo je on.

Obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza grupe kompanija NIS prema rezultatima za prvih devet meseci 2014. godine, uključujući akcize, porez na profit i druga poreska davanja, povećan je za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 97,9 milijardi dinara.

Takođe, javna preduzeća za robu i usluge NIS-u, zaključno sa septembrom, duguju oko 60 milijardi dinara. "Zbog odsustva pozitivne dinamike gašenja potraživanja, kompanija je bila prinuđena da nastavi smanjenje investicionog programa planiranog za 2014. godinu. Obim kapitalnih ulaganja NIS-a prema rezultatima izveštajnog perioda iznosio je 26,9 milijardi dinara, što je za 29 odsto manje od istog pokazatelja 2013. godine", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, nedostajuće obime finansiranja u okviru realizacije prioritetnih investicionih projekata, NIS je bio prinuđen da kompenzuje preko povećanja bankarskog duga. "Suma spoljnog zaduženja NIS-a na osnovu rezultata za prvih devet meseci 2014. godine iznosila je 744 miliona dolara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za 53 procenta".

Prodaja naftnih derivata NIS-a u istom periodu iznosila je 2,253 miliona tona, za 3 odsto više nego u istom periodu 2013.

Maloprodaja NIS-a prema rezultatima za prvih devet meseci 2014. godine je pala za 5 odsto u poređenju s pokazateljima prošle godine, do nivoa od 484.000 tona. "Negativan uticaj na maloprodaju imale su, pre svega, posledice poplava iz maja 2014. godine – nagli pad potrošnje goriva među širokim slojevima stanovništva. Prema ekspertskim procenama, obim domaćeg tržišta naftnih derivata pao je za 2 procenta".

 

Izvor: B92