Zaposleni u Javoru i dalje u štrajku

05.11.2014.

Zaposleni u ivanjičkoj konfekciji "Javor", njih 378, nastavljaju štrajk započet 1. oktobra, koji je u međuvremenu prekinut, ali samo na pet dana, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, overe zdravstve knjižice i poveže radni staž.

 

Član Štrajkačkog odbora Nenad Ivanović je precizirao da se radnicima duguju tri plate - za avgust, septembar i oktobar, ali su ih u međuvremenu snašle još veće muke.
"Stvari su se iskomplikovale dodatno. Ostali smo bez grejanja jer nema novca za nabavku goriva, a ukinut nam je i prevoz jer rukovodstvo ne može da obezbedi naftu za autobuse. Da apsurd bude veći, u direkciji imaju grejanje budući da se oni greju na struju", naveo je Ivanović.

Radnici kažu da je na oglasnoj tabli firme istaknuto obaveštenje u kojem stoji da Agencija za privatizaciju danas u Javor šalje Komisiju koja će analizirati i utvrditi stanje poslovanja fabrike za prethodne godine. Oni, takođe navode, da su od ukupno 550 zaposlenih u ovom preduzeću 378 koji rade u proizvodnji u štrajku i dodaju da i preostali podržavaju obustavu rada, međutim nisu se priključili štrajkačima iz straha za svoje radno mesto.

Inače, "Javor" je osnovan 1948. godine, a osamdesetih godina izrastao je u jedno od najvećih preduzeća u domaćoj tekstilnoj industriji. Zapošljavao je 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom bivše SFRJ, a danas ih ima svega oko 550. U "zlatnim danima" godišnja proizvodnja je dostizala 10 miliona proizvoda, najviše košulja i tri miliona metara svilene tkanine. Godišnji izvoz "Javora" merio se stotinama miliona dolara.

 

Izvor: Tanjug